Villámgyors epres édességek
- Dátum: 2020.05.15., 13:10
- Udvari Fanni
- desszert, édesség, egészséges, eper, frissítő, gyümölcs, méregtelenítés, sütemény, vitamin
EPRES-MASCARPONÉS LEVELES KOCKA
HOZZÁVALÓK
1 csomag leveles tészta
25 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1 db bio citrom
40 dkg eper
ELKÉSZÍTÉS
A leveles tésztát 6 egyforma kockára vágjuk. Ezután a tészta szélétől kb. 1,5 cm-re egy éles késsel belevágunk egy kört, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mindegyik közepét villával néhány helyen megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
A mascarponét krémesre keverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejszínnel, a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával.
A teljesen kihűlt tésztákba belekanalazzuk a mascarponés krémet, majd kirakjuk a tetejét megmosott, szárazra törölt és félbevágott eperszemekkel.
EPRES-PISKÓTÁS ALAGÚT
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
1 nagy csomag hosszúkás babapiskóta
8 dl tej
2 csomag eper ízű pudingpor
20 dkg cukor
25 dkg eper
Miután a puding kihűlt, fóliával bélelt gyümölcskenyérformába öntünk egy keveset. Erre ráhelyezünk egy sor babapiskótát. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Az utolsó sornál a pudingra összedarabolt epret teszünk. Miután megtelt a forma, hagyjuk néhány órát dermedni.
Ezután kiborítjuk a süteményt egy tányérra, bevonjuk a megmaradt krémmel és felszeletelt eperrel díszítjük.
EPRES TOJÁSLIKŐRÖS KRÉMES SÜTÉS NÉLKÜL
HOZZÁVALÓK
1,5 csomag babapiskóta
3 dl tejföl
3 dl habtejszín(cukrozott)
1/2 dl tojáslikőr
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg eper (darabolva a díszítéshez)
A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a tejfölt, a kétféle cukorral.
Ezután belekeverjük a tojáslikőrt. Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta jön, majd a rásimítjuk a maradék krémet. A tetejét eperdarabokkal díszítjük.
Pár órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.
TARKEDLI (CSEH FÁNK) EPERREL
HOZZÁVALÓK
30 dkg liszt
2 db tojás
1 csipet só
1 ek cukor
4 dl tej
1 dkg élesztő
1 db citrom reszelt héja
1/2 dl étolaj
Az öntethez:
30 dkg eper
porcukor vagy méz
citromlé
Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az olajat és a citrom reszelt héját. A tésztát csomómentesre keverjük, majd 30 percig állni hagyjuk.
Miután a tészta eleget pihent, négyesével kisütjük a fánkokat egy teflon bevonatú, négy mélyedéssel ellátott, olajjal kikent serpenyőben.
Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk, majd egy kevés porcukorral (vagy mézzel) és pár csepp citromlével egy botmixer segítségével pürésítjük.
A fánkokat eperöntettel tálaljuk.
EPRES-TÚRÓS TORTA
HOZZÁVALÓK
A tortához:
1 db tojás
25 dkg cukor
1 csomag sütőpor
5 dkg vaj (+ a formához)
4 ek kakaópor
25 dkg liszt (+ a formához)
2,5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
A krémhez:
25 dkg túró
cukor (ízlés szerint)
eper
2 dl cukrászhab
A tojást a cukorral, a sütőporral és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd a tejjel simára keverjük. A csokit apró kockákra daraboljuk és hozzákeverjük a masszához. A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, két lappá vágjuk.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, majd pár szem epret pépesre nyomunk, és a krémbe keverjük. A cukrászhabot keményre verjük, és óvatosan belekeverjük a krémbe.
Megkenjük az első lapot a túrókrémmel, ráborítjuk a másikat, és azt is megkenjük a krémmel. A tetejét félbevágott eperszemekkel díszítjük.
Az eper egy C-vitaminban gazdag, alacsony cukortartalmú gyümölcs, melynek vértisztító és méregtelenítő hatása jelentős, kitűnő vas-, kalcium- és magnézium forrás, fájdalomcsillapítónak sem utolsó, illetve a megfázással is segít felvenni a harcot.
Szerző: Udvari Fanni
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.