Menü

Cukorfüggőség árulkodó jelei

Az orvosok és a táplálkozási szakértők jó ideje sulykolják már az emberekbe, hogy mennyire fontos lenne csökkenteni a mindennapi cukorfogyasztást. A cukorfüggők többségének azonban addig nem tűnik fel, hogy baj van, amíg észre nem veszi magán egészségtelen étrendje hátulütőit.

Gyakran vagy fáradt

A cukor az agy „üzemanyaga”. Amikor a cukros ételeket „túladagolod”, az módosíthatja az agy azon a részét, amely ellenőrzi, mennyit is eszel. De elveszi az energiád, csökkenti a gondolkozás hatékonyságát, és csökken a koncentrációképességed is.

Zugevés

Igen, nem csak zugivászat létezik. Bárki ehet cukros ételeket egészségtelenül, de ez még nem jelenti azt, hogy cukorfüggő lenne. Ám ha gyakran elveszted a kontrollt, ha többet eszel annál, mint amennyit szándékoztál és ezt még titokban is csinálod, ott már baj van. Főleg, mert utána az érzéstől – és az ételtől is – rosszul érzed magad, kezdj el gyanakodni, és felismerni a helyzetet!

Indokolatlan puffadás

Az egyik legáltalánosabban ismert cukortípus a gyümölcscukor. Ez található pl. az almában, az őszibarackban, de ugyanígy az édesítőkben is, mint amilyen például a magas gyümölcscukor tartalmú kukoricaszirup. Sajnos a fruktóz a szervezet számára egy nehezen emészthető anyag, ezért okoz felfúvódást, puffadást.

Csökkent immunrendszer

A túl magas cukorszint gyengíti a szervezet védekezőképességét. Ennek oka, hogy az immunrendszer 70 %-a az emésztőrendszerben található, működését az egészséges bélbaktériumok támogatják. A cukorban bővelkedő étkezés a káros bélbaktériumok és gombák fejlődését segíti elő, ami negatívan befolyásolja a védekezőrendszert.

Mindig többre és többre vágyunk

Ha úgy érezzük, hogy az édesség iránti vágyunk kielégíthetetlen, az jó eséllyel a kezdődő függőség jele. Mivel tolerancia alakul ki, az igényeket mindig nagyobb mennyiséggel tudjuk csak kielégíteni.

Mi a függőség?

A függőség hivatalos meghatározása szerint, kémiailag függünk egy anyagtól, ha a következő tünetek közül legalább hármat tapasztalunk tizenkét hónap alatt:

1. Megnövekedett tolerancia: egyre több kell belőle, hogy elérjük ugyanazt a hatást.

2. Elvonási tünetek: jelentős negatív hatás, ha abbahagyjuk.

3. Túlzott használat: többet fogyasztunk, mint amennyit kellene, vagy normális lenne.

4. Önkontroll elvesztése: a viselkedésünket az anyag befolyásolja.

5. Kivételes erőfeszítés a megszerzésére: túlmutat azon, ami ésszerű lenne, hogy hozzájussunk.

6. Túlzott prioritás: használatát előbbre vesszük más fontosabb dogok helyett.

7. A negatív következmények figyelmen kívül hagyása: a folytatólagos használat a negatív következmények ellenére.

Egyél fehérjét!

Az éhség megfoszt attól, hogy ellenállj a cukor iránti vágynak. Egyél fehérjét! Ez egyszerű módja annak, hogy megfékezd a sóvárgásod. A magas fehérjetartalmú ételek lassabban emésztődnek meg, ezért a telítettség érzete tartósabb. A protein nem emeli meg a vércukorszintet, ahogyan a cukrok és a finomított szénhidrátok. Válassz egészséges proteinforrásokat (például sovány csirke, alacsony zsírtartalmú joghurt, tojás, dió vagy bab).

Egyél rostot!

A rostok mindig segítik a teljes értékű, helyes táplálkozás kialakítását. A magas rosttartalmú ételek sok energiát adnak, és nem okoznak ingadozást a vércukorszintben. Így nem fogod éhesnek érezni magad étkezés után. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát! Bónusz: a rost véd a szívbetegségektől és bizonyos rákos megbetegedésektől is.

Amikor először csökkented a cukor mennyiségét, elvonási tüneteket tapasztalhatsz. Lehet, hogy fáradt leszel, kedvetlen vagy ingerült. De ezek az érzések nagyon rövid életűek. A tudat, hogy hamarosan megszabaszulsz a cukorfüggőségtől, és elindulsz egy egészségesebb élet felé, elegendő motiváció.

Szerző: Udvari Fanni

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.