Menü

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Négyből egy szájszag pszichés eredetű

Érdemes megjegyezni, hogy az esetek mintegy negyedében inkább pszichés probléma áll a háttérben, nem pedig valódi kellemetlen szájszag. Sokan úgy vélhetik, hogy büdös a leheletük, annak ellenére, hogy ezt nem támasztja alá semmi, például egy őszinte ismerős objektív véleménye.

A halitofóbiának nevezett tünetegyüttes a rossz szájszagtól való kóros félelem, mely akár szorongást, depressziót, a szociális kapcsolatoktól való indokolatlan rettegést is okozhat. Ilyen esetben nemcsak a szájhigiéniás szokások megváltoztatására, de pszichológus segítségére is szükség van a félelmek feloldásához.Lehet, hogy túl sok a stressz az életünkben, ez ugyanis többek között szájszárazsággal is jár, a szájszárazság pedig rossz leheletet okoz. Ilyenkor az ivás vagy egy cukormentes rágógumi segíthet. Egy másik ok lehet a nyálkő, ami a nyálmirigyek leggyakoribb megbetegedése és összetétele a fogkőéhez hasonló. Sebészeti úton eltávolítható, és így a rossz lehelet is megszüntethető. Noha azt gondolnánk, hogy a szájvíz éppen a friss leheletért felelős, egyes típusai pont fordítottan működhetnek, a bennük található alkohol ugyanis blokkolhatja azoknak az antidiuretikus hormonoknak a felszabadulását, melyek a vízvisszatartást fokozzák a vesében. Így aztán a szervezetünk és a szájunk kiszárad, ami megint rossz lehelethez vezet. Ennek elkerülése érdekében válasszunk alkoholmentes szájvizet.

Lássuk, hogyan is tudjuk megszüntetni a kellemetlen szájszagot?

Naponta kétszer 2-3 percig mosd meg fogad és nyelved!

Használj fogselymet naponta legalább 1 alkalommal!Igyál naponta legalább 2-3 liter folyadékot, hogy frissen tarthasd a leheleted.

Étkezéseket követően használj cukormentes rágógumit, hogy visszaállíthatsd a szájüreged PH értékét!

Fogyassz magas rosttartalmú zöldségeket! Mint például zeller, répa vagy petrezselyem, melyeknek magas rosttartalma elősegíti a szájüreg tisztulását.

Használj felváltva több típusú fogkefét! Tegyen fogkeféjére pár csepp borsmenta-, vagy teafa olajat!

Alapvető, hogy a megfelelő szájhigiéniának, a fogak és a szájüreg állapotának, illetve az esti fogmosásnak komoly szerepe van abban, hogy milyen lesz a reggeli lehelet, fontos azonban, hogy ne csak fogat moss este, de lehetőleg használj fogselymet, illetve nyelvtisztítót is. Hatékony lehet az is, ha elektromos fogkefére váltasz.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!