Menü

Az alma jótékony hatásai

A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik.

Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Az alma túlzott fogyasztása nem okoz gondot, azonban érdemes tartani a mértéket, hiszen hozzájárulhat az elhízáshoz. Emellett a gyümölcs savtartalma négyszer nagyobb káros hatást gyakorol a fogzománcra, mint a szénsavas üdítők.

Májtisztító

Ha baj van az emésztéssel, azt a májhoz is visszavezethetjük. A renyhe emésztésen, az émelygésen könnyíthetünk almalé fogyasztásával.

Vesetisztító

A vese leterhelése már megtörtént, amikor megkaptuk az önpusztító betegségeket. A csuklók fájdalma akkor következik be, amikor már a vese is le van terhelve. A vese tisztítására legjobb, ha kissé szeszes almalét fogyasztunk vagy almaecetet, amely kioldja a disznóhús fogyasztása által keletkezett kristályszilánkokat a vesékből.

Magas koleszterin

Az egyik legalattomosabb betegségnek tartják a koleszterin lerakódást. Csendben húzódik meg a vérerekben a zsírlerakódás, ami idővel alaposan leszűkíti az ereket. Ha nem végzünk gyakran nagytakarítást testünkben, előbb, vagy utóbb meglepetés érhet bennünket. De ahogyan táplálékkal okozhatjuk a bajt, ugyancsak táplálékkal segíthetünk magunkon. Az alma pektinje azt bizonyította a kísérletezések során, hogy képes feloldani azokat a zsírokat - triglycerideket, amelyek a lerakódást okozzák.

Vértisztító

Az alma nemcsak az emésztőrendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. Ezt a tulajdonságát a magas ásványtartalmának köszönheti.

Igazi immunerősítő

Az alma egyik kiemelten jótékony hatása, hogy igazi C-vitamin bomba, ráadásul egy kvercetin nevezetű antioxidáns is található benne, ami szintén remek immunerősítő. Foszfor-, és B-1 vitamintartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg-, és agyműködéshez is.

Az alma természetes antihisztamin

Ételallergiák? Parlagfű? Az alma természetes antihisztamin hatással bír, így ezekben is segíthet. Ezt a kvercetin, C-vitamin és flavonoid tartalmának köszönheti. Azonban keresztallergiában szenvedők fokozott elővigyázatossággal fogyasszák, hiszen akár allergiás tüneteket is okozhat.

Az almában kevés kalória található

Így igaz, az alma akár még a fogyásban is segíthet. Egyetlen, 15 dekagrammos almában körülbelül 78 kalória található, mindemellett pedig 3,6 grammos rosttartalma kifejezetten magasnak mondható.Ez azért is fontos, mert a rostok rendkívül jól megtisztítják a bélrendszert a káros lerakódásoktól. Úgy képzeld el, mint amikor a makacs szennyeződést lesúrolod az edény aljáról. Ezáltal megszabadítja a beleket a felesleges salakanyagtól – így csökkentve többet között a bélrák kialakulásának kockázatát is.

Minden nap egy alma, a doktort távol tartja.” – ismerős a mondás? Bármilyen közhelyesnek is tűnik, de igaz: az almában rengeteg vitamin megtalálható.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.