Menü

Ételek az egészséges hajért

Szerencsés, akinek sosem okoztak gondot a tincsei, mások azonban hosszú ideje küzdenek a hajukkal. Hiába a legmodernebb hajápolási termékek, a sampon és a kondícionáló önmagában valószínűleg nem hozza meg a várva-várt eredményt, a szebb, egészséges hajat.

Zsírszegény tejtermékek; joghurt, tej, túró – remek kalciumforrás, fontos ásványi anyag a haj növekedéséhez.

Spenót, brokkoli – tökéletes A-, C-vitamin forrás, melyekre a szervezetnek szüksége van a faggyú termeléséhez. Ez az olajos anyag ugyanis, melyet a hajhagymák választanak ki, természetes hajkondicionálónak számít. Vasra, kalciumra szintén szert tehetsz a sötétzöld leveles zöldségekből.

Mogyoró, dió – a dió alfa-linolénsavat tartalmaz, ami egy Omega 3 zsírsav, amely segíti a haj kondicionálását. A cinkhiány is járhat hajhullással, tehát érdemes a diót, dióféléket beiktatni az étrendünkbe. Igen jó cinkforrás még a kesudió, a pekándió vagy a mandula is.

Kagyló – titka a cink-tartalma, amely erős antioxidáns.

Lazac – ez a halfajta szinte verhetetlen, ha szépségápolásról van szó. Omega 3 zsírsavban gazdag. Ez a magas minőségű fehérjeforrás vasban és B12-vitaminban is dúskál. Ezek az esszenciális zsírsavak a haj egészségéért is sokat tesznek. Ezek hiánya száraz fejbőrt és hajat eredményezhet. Ha vegetáriánus vagy, egy kanál őrölt lenmagból szintén hozzájuthatsz az Omega-3 zsírsavakhoz.

Hüvelyesek – nemcsak a bőséges fehérje-tartalom segíti elő a haj növekedését, de vashoz, cinkhez és biotinhoz is hozzájuthatsz rajtuk keresztül. Ritka, de bizonyos esetekben a biotin hiánya törékeny hajat okozhat. Érdemes hetente lencsét fogyasztani.

Baromfi – a csirke- és a pulykahús magas fehérjetartalmú és jelentős a vastartalma. A súlyos fehérje hiány hatására a tincsek színe is fakulhat.

Tojás – mindegy, milyen formában kerül a tányérodra: rántva, főzve, sütve, omlettként. Egyike a legjobb fehérjeforrásnak. Van benne biotin és B-12 vitamin, amelyek igen fontosak a haj szépségéért.

Szélsőséges diéták

Néhány szélsőséges diéta - így a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták, méregtelenítő diéták - esetében hosszú távon protein hiány alakulhat ki szervezetünkben. Ez hatással lehet a hajra és a körmökre is, amelyek egyaránt rostos keratin nevű fehérjéből állnak, ami az egyik legkeményebb szövete a szervezetnek. Tehát a fehérjehiányos étrend gyengébb minőségű hajat eredményezhet, ami hajlamos lehet arra, hogy töredezzen, és a körmök törékenyebbé és sebezhetőbbé válhatnak.

A hajnövekedést C-vitaminnal lehet serkenteni

A helyes táplálkozásnak a megfelelő hajnövekedésben is kiemelt szerepe van. A haj igen lassan nő, havonta nagyjából egy centimétert, ráadásul ha a szervezet nem jut elegendő C-vitaminhoz, nem tudja előállítani a hajszálak termelődéhez nélkülözhetetlen kollagént, így lelassul a növekedés. Aki szeretné a hajnövekedést serkenteni, fogyasszon naponta legalább 75 milligramm C-vitamint. Ez nem túl nehéz feladat: egy közepes narancs 70 mg, egy grépfrút 80 mg C-vitamint tartalmaz, de fedezi a napi C-vitamin szükségletet 15 dkg eper, vagy 10 dekagramm paprika is.

Hogy hajunk gyorsan nőjön és egészséges legyen, táplálkozásunkkal sokat tehetünk, hiszen az ételekkel bevitt vitaminok és ásványi anyagok belülről táplálják a haj szerkezetét.

Szerző :Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.