Menü

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Elég, ha kimegyünk az utcára, és ott rosszul lépünk. Egy esés, egy szimpla ütés, egy rossz lépés is kialakíthat maradandó károkat bennünk. Az agyrázkódáshoz jóval kevesebb kell felnőttként, mint kisgyerekként. Egy tompa ütés a koponya valamely részére, még akkor is, ha hirtelen nem fáj annyira, nagyon veszélyes lehet.

Hogyan vehetjük észre az agyrázkódást?

A történés pillanatában leginkább sehogy. Vannak, akik utólag azt mondják, hogy érezték, amint az agyuk egy pillanatra megremeg, megrázkódik vagy vibrál. Mások azt mondják, hogy az ütést nemcsak kívülről, de belülről is érezték. Ám ez igen ritka, mivel maga az ütés egy pillanat műve, és abban a pillanatban a test még nem fogja fel a hatást. A koponyát ért trauma az azutáni percekben válik "valóssá", és meglehetősen fájdalmassá. A fejsérülést követheti szédülés, fülzúgás, megváltozott egyensúlyérzék, de lehet akár pillanatnyi emlékezetkiesés is a hirtelen következmény. Hosszabb idő eltelte után pedig a beteg tapasztalhat hányingert, tartós fájdalmat a koponya belső részén, szédülést, zsibbadást a végtagokban, étvágytalanságot, aluszékonyságot, fülcsengést vagy látászavart. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod egy ütés után, vagy akár csak párat közülük, azonnal fordulj orvoshoz! Az agyrázkódás legkisebb gyanúja is orvosi ellátást tesz szükségessé.

Miért szükséges orvos segítségét kérni?

Ha a gyanú felmerül, érdemes kivizsgáltatnod magad. Ugyanis amellett, hogy a szakemberek gyógyszert írhatnak fel, elrendelhetnek különböző idejű pihenőket, az eset súlyosságától függően. Ha a helyzet úgy kívánja, kórházban is benntarthatnak, de ha ez nem történik meg, akkor is érdemes otthoni fekvéssel és alvással töltened az elkövetkezendő pár napot. Ugyanis súlyos következményekkel járhat az, ha ezt a kényszerpihenőt elmulasztod. Az agyadnak nagy szüksége van arra, hogy regenerálódni tudjon, és a kapcsolatai helyreálljanak. Ha ezt a regenerálódási folyamatot állandóan megakasztod mozgással, ugrálással, megerőltetéssel, akkor nemcsak pillanatnyilag fogod magad rosszabbul érezni, hanem maradandó következményeket is elszenvedhetsz. Később ugyanis könnyebben erőt vehet rajtad a frontérzékenység, vagy a még kínzóbb migrén. Tehát, ha csak a gyanúja felmerül az agyrázkódásnak, azonnal látogasd meg az orvosodat, és mindenképp pihenj pár napot sötét, ingerszegény környezetben!

Varga Ágnes Kata

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Az altató mellékhatásai a szervezetre

A rövid hatású szereket azoknál a pácienseknél alkalmazzák, akik nehezen alszanak el, ezek ugyanis gyors hatásukkal segítik az elalvást, majd a rövid hatástartam miatt nem okoznak másnap álmosságot.

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?

Májbetegség tünetei

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez.