Menü

Karalábé jótékony hatásai

Miért egészséges?

Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket, amelyek jelentősebb mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Ennek a feltételnek minden tekintetben megfelel a karalábé, mely tápanyagainak köszönheti egészségvédő hatásait. C-vitamin-tartalma a citrusokét is felülmúlja, mindössze 100 gramm nyers karalábé elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi szükségletünket. Nem véletlenül nevezik egyes országokban citrom-káposztának. Káliumból az ajánlott mennyiség tíz százalékát, élelmi rostokból pedig a hetedét tartalmazza, ezeken kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát (a folsav biológiailag aktív formája), B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, ezek közül a C-vitamin és az E-vitamin mellett a mangán, a glükozinolátok, az izotiocianátok és a polifenolok (különösen a flavonoid antocianinok, illetve a karotinoidok) érdemelnek említést.

Fogyókúrára: rostjainak, valamint alacsony kalóriatartalmának eredményeként, a karalábé fontos kiegészítője lehet a különféle diétáknak. Nyersen elrágcsálva szinte azonnali telítettségérzést okoz, nem véletlen, hogy a karalábé fogyókúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Védi a szívet és az ereket: erősíti a szívműködést, óvja az érrendszert, amihez a már említett rostok és a C-vitamin mellett, a benne lévő kálium, foszfor és magnézium is támogat. Alacsony nátriumtartalma, keringési panaszokkal küzdőknek kifejezetten ajánlott a karalábé gyakori fogyasztása.

Magas vérnyomás ellen: a karalábéban található C-vitamin segít tisztán, plakkmentesen tartani az ereket, ahogyan a kálium és magnézium is szabályozza a vérnyomást, illetve a pulzust.

Élesebb látás, egészségesebb szemek: elsősorban a B-vitaminok és az E-vitamin hatása, hogy a karalábé erősíti a szemet, javítja a látást.

Cukorbetegség esetén: a polifenoloknak és izotiocianátoknak tulajdonítható a karalábé antidiabetikus tulajdonsága. Elsősorban a piros változat fogyasztása mérsékli a vércukorszintet, ezért megelőzésre és a diabétesz kezelésére egyaránt használhatjuk.

Koreai tudósok a leszedett karalábé összetevőinek változását vizsgálva kimutatták, hogy szobahőmérsékleten tárolva két hétig, hűtve két hónapig megőrzi a minőségét. Az antioxidánsok közül a fenolok és a flavonoidok mennyisége a meleg tárolás alatt csökkent, míg a hűtött zöldségekben emelkedett. Utóbbi esetben a rákmegelőzésben fontos szerepet kapó glükozinolátoknál sem mutatható ki csökkenés.

Tudtad?Ha meghámoztuk/daraboltuk, rögtön fogyasszuk, vagy főzzük meg, hiszen hamar oxidálódik, és veszít értékes vitaminjaiból. Hogy ezt elkerüljük, meglocsolhatjuk kevés citromlével.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!