Menü

Kevesebb hulladékot!

Nemrég akadt meg a szemem egy cikken, mely arra hívja fel a figyelmet, hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában. Bizony magamra ismertem jó pár dologban, így még ma elkezdem a konyhai szemetelésre való fokozott odafigyelést. Ki csatlakozik a kezdeményezéshez?

Az első és legfontosabb teendő, rászoktatni magam arra, hogy kevesebb műanyagzacskót és táskát hordjak haza a boltokból, tehát gondoskodjak magamnak a műanyagmentes megoldásokról, vigyek magammal vászonszatyrot és a gyümölcsöt, zöldséget is ilyen zacskókba pakoljam, a bolti műanyagzacskók tömkelege helyett. Érdemes beszerezni több kisebb vászonszütyőt, és azokba pakolni, amit szeretnénk.

Nem én találom fel a spanyolviaszt, a közösségi oldalak már tanúskodnak arról, hogy számtalan ismerősöm törekszik így vásárolni.

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, számomra nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetek a föld tisztaságáért, megóvásáért.

A szelektív szemétgyűjtés régóta bevett szokás, azonban ezen felül mi mindenre kellene még odafigyelni a környezetünk tisztasága, óvása érdekében!

Például arra, hogy a konyhában mellőzzük és száműzzük a rengeteg nedves törlőkendőt, amit használunk, majd eldobunk, helyette sokkal okosabb és környezetbarátibb megoldás a textiltörlőkendőket használni, mosni, majd újra felhasználni.

A konyhai papírtörlők vitathatatlanul hasznosak és rendkívül egyszerűek, modernek, de a műanyaghoz hasonlóan a papírtörlő sem számít környezetbarát megoldásnak. Papírtörlő helyett használjunk textil törlőkendőket és konyharuhákat.

Félkész ételek helyett főzzünk, dobozoljunk!

Az előre csomagolt ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, a magvakat kimérős változatban, ezzel is csökkenthetjük az eldobott hulladék mennyiségét.

Kerüljük a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből, mert sok helyet elfoglal, és ha megromlik, - úgy, hogy nem használtuk fel-, akkor csak pénzkidobást jelentett és pluszhulladékot.

Ha van rá mód, termeljük meg saját konyhakertünkben a zöldségféléket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk piacon, helyi termelőktől, frissen, saját bevásárlószatyrunkba.

A konyhában nemcsak a szemetet lehet mérsékelni, de bizonyos konyhai hulladékot remekül fel lehet használni. Ilyen megoldás például a kávézacc újra felhasználása. A legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újra hasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk, de mézzel elkeverve arcradír is készíthető belőle.

Nem kell kidobni a tojáshéjat sem! Rendkívül magas kalcium-, valamint fluortartalmánál fogva értékes ásványi anyagforrásunk. Miután kívül-belül alaposan átmostuk és leöblítettük, őröljük por finomságúra, majd kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjünk egy kávéskanállal a tésztába, mely remek megoldás kalcium hiány ellen.

Bevásárlásaink, konyhai teendőink során gondolkozzunk újra felhasználásban, újra hasznosításban, a szemetelés visszaszorításában, szelektív szemétgyűjtésben és máris sokat tettünk földünk megóvása érdekében. Mert igen, akár már egy ilyen cselekedet is sokat számít!

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől nagyjából márciusig, a tavasz beköszöntéig van nagy szükségük segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a telet.

Miért jó az ősz (is)?

Minden évszakot lehet szeretni és kell is, hiszen rengeteg szépséget rejt magában, segítünk megmutatni, mit lássunk meg benne és mennyi mindenért is szerethetjük az őszt!

A zenetanulás pozitívan hat az agyműködésre

Függetlenül attól, hogy milyen dalokat szeretünk hallgatni, kik a kedvenceink, csak a javunkat szolgálja a zene szeretete, fizikai és mentális egészségünket jótékonyan befolyásolja.