Menü

Napallergia kezelése természetes úton

A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége, mely, ha nem kezelik megfelelően, vagy nem figyelnek fokozottan a lehetséges megelőzésére súlyos következményekkel járhat.

Bőrünk érzékenysége a napsugarakra öröklött tulajdonság, de néha külső tényezők is alakíthatják. Elég egy bőrön felejtett fényérzékeny kozmetikum, hirtelen napozás gyanta vagy hámlasztás után, vagy egy nem megfelelő napvédő krém-és már ott is vannak a foltok. Egyes hormontartalmú gyógyszerek és antibiotikumok is fokozhatják a bőr érzékenységét, még egy ok, amiért érdemes kibontani a kis papírt a kockázatokról és a mellékhatásokról.

A napallergia kezelése otthon bizonyos gyógynövény készítményekkel vagy jó hideg zuhannyal is elvégezhető. A körömvirág és kamilla igazán kedvező és nyugtató hatást vált ki, valamint hidratálja a bőrt, ezzel segítve a természetes gyógyulást. A napallergia kezelése otthon általuk hatékony lehet, így ha számítunk arra, hogy ismét megtörténik a baj, akkor jobb, ha tartunk a készítményekből kéznél. Fordítsunk azonban nagyobb erőfeszítést a megelőzésre és elkerülhetjük a kellemetlen órákat, amelyek viszketéssel vagy akár fájdalommal is járhatnak!

Ezeket az ételeket és italokat fogyasszuk a nyári hónapokban!

A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé rengeteg szabadgyök semlegesítő antioxidánst tartalmaz. Strandolás előtt indítsuk a napot egy csésze keserű kakaóporból készült itallal. Étcsokoládéból napi 50 g-ot érdemes fogyasztani ahhoz, hogy a fényvédő, rákmegelőző hatás érvényesüljön.
A zöld- és a fekete teák antioxidánsai a polifenolok. Egy tanulmány szerint napi 2 csésze tea fogyasztása 30%-kal csökkenti a laphámsejtes bőrrák kockázatát. Bár az értékes hatóanyag mindegyik tea fajtában megtalálható, messze a zöld tea tartalmazza a legtöbbet ezekből.
A zöld leveles zöldségek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a tüdő- és vastagbélrák kockázatát, valamint bőrvédő hatású is.

Ajánlott naponta brokkolit fogyasztanunk, ami nem nehéz, mivel könnyen beszerezhető, változatosan elkészíthető zöldség. Készíthetünk belőle krémlevest, salátát, fogyaszthatjuk köretként, vagy a karfiolhoz hasonlóan csőben sütve. Az omega 3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkentik a melanóma, a legveszélyesebb bőrrák fajta – kockázatát.

Szakértők szerint minél intenzívebb színű egy gyümölcs, annál nagyobb védelmet nyújt a sugarak károsító hatása ellen. A likopin vörös színű karotinoid, a piros gyümölcsök színanyaga, valamint igen erős antioxidáns.

Ha emellett ügyelünk a fényvédő krémek rendszeres használatára, és betartjuk a biztonságos napozásra vonatkozó előírásokat, akkor a napégés, a bőrrákhoz vezető elváltozások, valamint a bőr korai öregedése elkerülhető.

Szerző :Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.