Menü

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy hormon elsősorban a megfelelő anyagcseréért, a szervezet sejtjeinek energiaellátásáért felelős. Pajzsmirigy - alulműködés esetén a szervezet lelassul. A jellegzetes panaszokkal küzdők közérzete romlik, fáradnak, rosszkedvűnek érzik magukat: csökken a pulzus, tompul a gondolkodás, elvész az életkedv, a tettrekészség. A pajzsmirigy túlműködés ezzel szemben túlságosan felpörgeti a szervezetet: a gyorsuló anyagcsere révén többek között testsúlycsökkenés, szapora pulzus, izzadás, izgalmi állapot szerepelhetnek a tünetek között.

A kutatások szerint egyre valószínűbb, hogy a pajzsmirigy működés zavarainak kialakulásában a felgyorsult élettempónak, a sokszor elérhetetlen elvárásokból és elképzelésekből, illetve a megvalósításukra tett túlzott erőfeszítésből eredő tartós stressznek jelentős szerepe lehet. Talán nem véletlen, hogy a pajzsmirigy alulműködés férfiaknál ritkábban alakul ki, ez a kórkép a nőket érinti gyakrabban. Ennek a jelenségnek az okai között szerepel a nőket egyre inkább érintő ösztrogén dominancia is, de az sem elhanyagolható tény, hogy sok nő mindennapjait nyomaszthatja manapság a karrierjét építő, jól kereső munkaerő, a jó anya és vidám feleség, valamint a fiatalságát több évtizeden keresztül gondtalanul megőrző nő ideáljának történő megfelelés.

Az alulműködő pajzsmirigy tünetei

A pajzsmirigy tapintása, ultrahangos vizsgálata és a vérkép elemzése segítheti a pontos diagnózis felállítását. Egyes szakértők szerint azonban a pajzsmirigy működési zavarai korai fázisban nem mutathatók ki a pajzsmirigy hormon szintjét mérő szokásos vérvizsgálattal. Előfordulhatnak tehát olyan esetek is, amikor a pajzsmirigy hormon szintje a megfelelő tartományon belül van ugyan a vérkép elemzése során, a betegek jellegzetes panaszait azonban mégis a pajzsmirigy hormonok termelődésének megváltozása okozza. Ilyen esetekben – különösen nőknél – a hormonháztartás részletesebb vizsgálatára, illetve az életmódbeli tényezők, a mindennapi stressz hatásainak feltárására is szükség lehet. Az életmódbeli hatásokra a legjobb példa, hogy Magyarországon – egyes alföldi régiók kivételével - a termőtalaj adottságai miatt az emberek jelentős része nem jut megfelelő mennyiségű jódhoz a mindennapi táplálkozás során, jódozott só fogyasztásával azonban ez a jelenség ellensúlyozható. A jódhiány tünetei közül talán a legjellegzetesebb a pajzsmirigy alulműködés, ugyanakkor a jód nem természetes forrásból származó, túlságosan nagy mennyiségű pótlása a pajzsmirigy túlműködését idézheti elő.

Ételek pajzsmirigybetegeknek

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

A konzerv tengeri halak ajánlottak pajzsmirigy-alulműködés esetén, hiszen jódot, cinket is tartalmaznak, továbbá a hormonszint egyensúlyához hozzájáruló szelént és a jód hasznosulásához is szükséges A-vitamint.

A tojás gazdag szelénben és cinkben is, továbbá majdnem minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mivel jódban gazdag, pajzsmirigy-alulműködés esetén ajánlott, túlműködés esetén inkább csak a fehérjéjét javasolják.

A gomba gazdag fehérjében, cinkben, kalciumban és D-vitaminban, ám jódban szegény, így nemcsak pajzsmirigy-alulműködéssel, de túlműködés esetén is fogyasztható, és a csontritkulás megelőzésében is segíthet.

A tökmag tele van cinkkel és vassal, ami hozzájárul a hormonrendszer egyensúlyához, a magnézium a hangulatváltozások elkerülésében segít, magas kalciumtartalma pedig erősíti a csontokat, ami pajzsmirigy-túlműködés esetén fontos. Egészséges nassolnivalók is készülhetnek belőle.

A csonthéjasok rendkívül hasznosak pajzsmirigybetegségek esetén: a brazildió a szelén legjobb forrása, ami támogatja a hormontermelést. A török mogyoró remek vasforrás is, ami szintén szükséges a szervnek. A magvakban hangulatingadozás ellen hasznos magnézium is van.

Ne feledd, hogy mindenre van megoldás természetes úton. Próbálj meg odafigyelni a test jeleire és minél előbb orvosolni a felmerülő problémákat.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.