Menü

Elő a bögrékkel!

Nem szeretem a telet. Különben tényleg nem. Mindig fázom. Latyakos. Hideg és sötét. Rideg és utálatos. Bocs, ha ünneprontó vagyok, de ahogy véget ért a meghitt karácsony és a bulizós, mulatós, vidám szilveszter, tőlem utána jöhetne már másnap a július. Mivel mindig fázom, szeretem feldobni a téli napokat valami forró itallal. Erre igyunk!

Úgy érzem a fagyos tél és a hideg idő magával hozza a finom meleg, bögrés italokat.

Szerencsére a paletta elég választékos. Az ezerféle íz világú koffeines és koffeinmentes, citromos, fekete, gyümölcs, zöldtea mellett ott a krémes kakaó, a forró csoki, a kávéspecialitások, az adventi vásárokban kóstolt forralt borok, a fűszeres karácsonyi puncs, grog és sok egyéb más ital. A teákból és kávékból választhatunk koffeinmenteset is, így gyerkőcökkel is együtt bögrézhetünk. Az átfagyott csontokra hamar gyógyír egy csésze tea, az órákig tartó szánkózás után egy forró kakaó, munkahelyen a kollégákkal egy finom kávé.

A forró csokoládét és a többi meleg italt is elkészíthetjük egészségesebb verzióban, a cukrot természetes édesítőre, például eritritre, xillitre, nyírfacukorra, steviára cserélve, s olvaszthatunk cukormentes csokoládét is hozzá, vagy készülhet cukrozatlan natúr kakaóporból, cukor nélküli tejszínnel. Ehhez kínálok egy receptet: 2 dl vízben 2 evőkanál jó minőségű, natúr kakaóport keverjünk el, forraljuk össze, majd öntsünk hozzá 2-3 dl tejet vagy kókusztejet. Édesítsük nyírfacukorral vagy steviával, s adjunk hozzá csipet sót. Daraboljunk fel egy tábla jó minőségű étcsokoládét, tegyünk ebből tetszés szerint a tejes italba, majd főzzük össze. A habhoz verjünk fel 1 tojásfehérjét, adjunk hozzá egy vaníliarudat vagy őrült vaníliát és egy kevés édesítőt. Tálaljuk szép üvegpoharakba a forró csokit, és élvezzük, hogy ezt a finomságot akár este is elfogyaszthatjuk.

A világhálón számtalan más egyéb recept megtalálható, érdemes kísérletezni a fűszerekkel, ízekkel. A forró csokiba el tudok képzelni narancsot, a forralt borba mi mindig teszünk almaszeleteket, felnőttek a forró csokiba, kávéba alkoholt is tehetnek, s így kóstolhatnak ír whiskys ír kávét, forró rumos almaitalt, tojáslikőrös vaníliás kényeztetést, vagy narancslikőrös forró csokit. Én egyszer a chilis csokoládét szeretném megkóstolni. (Finom?)

Kisgyerekként nagyon szerettük a meleg, vaníliás tejet, aki érzékeny a tejre, laktózmentes változatban is fogyaszthatja gyermekkori kedvencét, vagy növényi tejekkel is megpróbálhatjuk elkészíteni.

Némely nedű egyébként meghűlésre is jó, a gyömbéres tea kiváló csodaszer megfázásra, a hagyományos gyömbér italt friss rozmaringgal, édesköménnyel, kardamommal és mentával a stresszes hétköznapokra is javasolják.

Ezeket a finom lélekmelegítő-lélekmelengető italokat otthon is, gyorsan és könnyen el tudjuk készíteni, akár diétás, egészséges kivitelben. Dobjuk fel ezekkel a hidegűző nedűkkel a téli napokat és egészségünket, immunrendszerünket! Elő a bögrékkel! Egészségünkre!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.