Menü

Dolgok, amelyek gátolnak a fejlődésben

Sokszor azt gondoljuk, mindent jól csinálunk: megfelelően táplálkozunk, az edzéstervünk is stimmel, sőt, még eleget is pihenünk, de valami még sincs rendben. Ez egy jel lehet arra, hogy igenis valamit gyökeresen meg kellene változtatnunk a siker érdekében.

1) Túl sok kardió

Alapvető tudnivaló - minél többet gyakorlunk egy adott edzéstípust, annál nehezebben érjük el egy másik edzéstípusnál az előzőhöz hasonló szintet. A súlyzós edzés önmagában az egyik legjobb a zsírvesztésre, és mellette általában aerob edzés, esetleg HIIT bőven megfelel arra, hogy kordában tartsd a testzsírodat, vagy meg is szabadulj tőle. Kardióval (mint a neve is mutatja) elsősorban a keringési rendszeredet edzed: ha tehát nap - mint nap őrült módon csinálod, a fejlődésedet érezhető mértékben hátráltatni fogja. Ha kardiózol, glikogént használsz, pontosan ugyanúgy, mint egy súlyzós edzés alkalmával. Továbbá regenerálódásra sincs jó hatással és könnyen túledzés lehet a vége.

2) A reggeli kihagyása

Az indok általában az szokott lenni, hogy "reggel nem vagyok éhes",” nincs rá időm". Na, álljunk csak meg egy szóra! Ha komolyan veszed a célodat, és megadni a legtöbb jót a szervezetednek, akkor táplálnod kell megfelelő mennyiségű energiával. Ha nem vagy képes tervszerűen táplálkozni, egy bizonyos koncepciót követve, eredményeket se várj el. A reggeli kávé éhgyomorra csersavat okoz, amitől jó, hogy nem vagy éhes. A legjobb dolog, amit tehetsz, ha szokássá alakítod a reggeli étkezést. Ne feledd: ébredés után katabolikus állapotban vagy, az izmaidnak szüksége van tápanyagra!

3) Bukásig edzés, mindent bele!

Szuper, amikor annyira elszánt vagy, hogy végkimerülésig edzel, viszont eljön az a pont, amikor ez a visszájára csap át. Ismerős az a kijelentés, mindent csak mértékkel? Ha minden egyes sorozatot bukásig végzel, nem lesz meg a szükséges progresszivitás. Nem fogod tudni növelni az intenzitást, és képtelen leszel konstans módon tágítani a határaidat. Egy idő után csak azt veszed észre, hogy már hónapok óta mindig ugyanazt csinálod, elfáradsz a végére, motivációd is csökken és a várt eredmény sem fog eljönni.

4) A szénhidrátok kerülése az esti órákban

Természetesen nem mindegy, hogy éppen diétázol, vagy tömeget növelsz. Egy ember viszont átlagosan kb. 14 órát tölt ébren, ekkor edz, dolgozik, szociális életet él, és még sorolhatnánk. Egy dolog bizonyos: amíg aktív vagy egy ébrenléti ciklus idején, energiát használsz el már pusztán azzal is, ha szellemi munkát végzel. Sokszor hallani, hogy a szénhidrátbevitel nagyobb részét célszerű a nap első felére időzíteni, így a késői órákban, amikor az anyagcsere elvileg kevésbé pörög már- jobb, ha kerüljük a szénhidrátok fogyasztását, mert az bizony zsírként fog raktározódni.

Komplex szénhidrátforrás

Ebben van némi igazság, nem tagadás. Ha éppen hajnali 3-kor fekszel le, mert mondjuk dolgoznod kell, nem éppen hálás dolog 18:00-kor letolni az utolsó szénhidrátos étkezést. Kezeld lazábban ezt a dolgot, és ne idegenkedj az esti szénhidrátfogyasztástól. Egyél akár kevesebbet, mint egy átlagos étkezés alkalmával, és a lehető legkomplexebb forrásokból próbáld ezt megoldani. Egy tál saláta felfrissíti a gyomrodat és nem fogsz felkelni éjszaka arra, hogy már megint farkas éhes vagy.

5) Mellőzni kell a zsíros ételeket

Még mindig azt gondolod, hogy a zsíros ételektől fogsz elhízni, és ezért kerülöd őket? Szintén hiba. Zsírra szükséged van, és nem csak esszenciális zsírsavakra. Kell a telített is, egyél meg néha 1-1 tojássárgáját. A koleszterin a tesztoszterontermeléshez elengedhetetlen, példának okáért. A zsíros kajáktól akkor fogsz elhízni, ha mellé szénhidrát, leginkább magas glikémiás indexű társul. Az étkezéseid a tápanyagarányok tekintetében legyenek kiegyensúlyozottak, és nem lesz semmi baj. Az esszenciális zsírsavak bevitelét sem kell túlzásba vinni, és bár omega 3-ból sosem elég, ezt oszd be szépen a nap folyamán.

6) Túlzott berögződések

Az örökös, leküzdhetetlen görcsösség, a merev ragaszkodás az étrendedhez, óráidhoz kifulladást eredményezhet. Lehet, hogy már annyira képben vagy az edzésen mi mikor következik, hogy akár te is megtarthatnád. Nem szabad megvárni a kiégést, jó, hogyha az embert új impulzusok érik, nem mindig ugyanazokkal az emberekkel beszélget, találkozik. A megindulás a legnehezebb, viszont, ha megteszed az első lépést utána látni fogod a sok pozitív dolgot, amelyből táplálkozhatsz nem is beszélve, hogy a tested is hálás lesz érte.

7) Nem teszel meg mindent a lehetőségeidhez mérten a teremben

Ez valami olyasmi, mint a "túlzott következetesség" és a "soha nem edzel bukásig" hibridje. A legjobban akkor szúrsz ki magaddal, ha valamire képes lennél, de nem teszed meg. Ezzel keményen bekorlátozod a saját lehetőségeidet a továbbiakban. Az elején valahogy tudtál küzdeni, most pedig ki sem mozdulnál a komfortzónádból. Ez nem jó dolog, emelj mindenen, ahogy csak erőd engedi.

8) Nincsenek céljaid

Zéró erőfeszítés, csak tárogatsz, vagy bohóckodsz a gépeken és közben pedig beszélgetsz. Jobb fizikumot szeretnél, netán zsírtól szabadulnál meg? Bármi is a célod, realizáld, képzeld el magad előtt, és TERVEZD MEG az ehhez vezető út minden lépését, az étrended összeállításától kezdve az edzésprogramod megalkotásán át a teljes kivitelezésig. SOHA nem fogsz egyről a kettőre jutni, ha nincsen koncepció abban, amit csinálsz. Ha ezt képes vagy egyébként az élet bármely más területén felfogni, a teremben is menni fog. Nem véletlenül mondjuk sokszor, hogy a sport nem csak a testünket neveli, hanem a szellemünket-jellemüket is.

Néha tényleg csak egy újratervezésre van szükség, hogy beindítsd a folyamatot.. Ha úgy érzed, valami nem klappol, ülj le egy kicsit, és gondolkozz, olvass utána. Gondold át, mit csinálsz most, és min kéne változtatnod, hogy elérd azt, amit szeretnél. Sok energiát megspórolhatsz magadnak ezzel a kis hibakereső-metódussal.

szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.