Menü

Agyturbózó táplálékaink

A diétának ne mondj teljesen nemet!

Ha tanulásról van szó, akkor az egyik legfontosabb tápanyag, amiből energiát nyerhetsz az a szénhidrát. Természetesen vannak jó és rossz fajtái is, a legmegfelelőbb, ha olyan kenyérfélét választasz, amely teljes kiőrlésű lisztből készült, amely lassabban szívódik fel, és tovább tartja éberen az elmét. Ha tésztás ételre vágysz, akkor pedig válaszd a durumtésztát. Ügyelj arra, hogy mindig megfelelő mennyiségben fogyaszd a vizsgaidőszak alatt, mert ha túl sokat csirke-salátázol, nem lesz miből táplálkoznia az agyadnak. Fontos, hogy válassz alternatívákat és ne csak az egészségtelen ételeket lásd meg a polcokon.

Koronázd meg reggelivel a napot!

A „reggel” szóból „i” melléknévképzővel jött létre, ami az ősi ugor, esetleg a finnugor kori „reg” határozószóból származik, melynek jelentése: „meleg, forró, hőség”. Ebből ered a „reggel” szavunk értelme is: amikor az idő a hajnal hűvöséhez képest felmelegszik. Az angol nyelvű „breakfast” szó szerint azt jelenti, hogy megtörni („break”) a koplalást („fast”). A korai táplálékbevitel fontos ahhoz, hogy beinduljon az anyagcsere és az emésztés. A szellem működéséhez kell az energia, amelyből merítkezni tud. Az ideális reggeli a napi energiabevitelünk 20%-át (2,3), azaz egy egészséges felnőtt 2000 kilokalóriás energiaszükségleténél 400 kilokalóriát tartalmaz.

Ilyen reggeli például egy diós- almás zabpehely tejjel (zabpehely-50 g, tej, 1,5%-os-2 dl, alma-150g, dió-5g, sztívia). A főétkezések (reggeli, ebéd vacsora) kihagyása nem javasolt. A reggeliző embereknek általában kiegyensúlyozottabb az étrendjük, kisebb lehet az elhízásra, cukorbetegségre, szív és érrendszeri betegségre való hajlamuk, vagy ha túlsúlyosak, könnyebben lefogyhatnak. Továbbá javíthatja a szellemi teljesítményt, a koncentrálóképességet és hangulatot is. A reggeli kihagyása a nap folyamán növelheti az éhségérzetet, ami nassoláshoz vezethet. A fentieket figyelembe véve nyugodtan mondhatjuk, hogy napunk során ez a legfontosabb étkezés. Ha késésben vagyunk, dobjunk be a táskába egy banánt vagy müzli szeletet. Az édes, sós pékáruk mindennapi fogyasztása nem ajánlott, mivel ezek sok kilokalóriát, cukrot, zsírt tartalmaznak. Figyeljünk a kellő napi folyadékfogyasztásunkra is!

Tanuláshoz agyserkentők:

Omega-3 zsírsavak: Nemcsak a depressziót, de az agressziót és az idegességet is csökkenthetik. Az ún. BDNF-fehérje (agyi neurotrofikus faktor) egy olyan anyag, amely elősegíti az idegsejtek egészséges működését. Kutatásokból kiderült, hogy a fizikai aktivitás megnöveli a BDNF szintjét az agy bizonyos részeiben. A rendszeres tengeri hal fogyasztása támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet.

Koffein: A koffein az egyik legjobban hozzáférhető és legenyhébb élénkítő szer. Ha egészséges vagy, alkalmi (nem mindennapos) 1-2 kávé vagy 1-2 doboz energiaital fogyasztásával valamelyest kitolhatod a fáradtság jelentkezését.

B-vitaminok: Jó B-vitamin és magnézium forrásokra szüksége van a szervezetednek, az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Az időskori memóriaromlás és kedélyváltozás sokszor az elégtelen B-vitamin ellátottsággal függ össze. A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag. Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojás sárgája bővelkedik a B-vitamin, ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, burgonyában, mogyoróvajban és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.

E-vitamin: Különösen C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását. Segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek: mustár, karórépa, spenót, brokkoli, napraforgómag, mandula és az olívabogyó.

L-karnitin: Tipikusan fogyókúrákhoz használják, ám a szellemi teljesítőképesség és koncentráció fokozására is be lehet vetni, különösen az acetil-L-karnitin vegyületet. Mivel az állati eredetű élelmiszerek (húsok) a fő forrásai, a vegetáriánusoknál sajnos hiányállapot alakulhat ki.

Próbálj tehát tudatosan vásárolni és naponta figyelni arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Hasznos lehet, hogyha olvasol a téma után és nem fogadod el szimplán azt, hogy rossz kedved van, nincs erőd tanulni, hanem teszel érte, hogy megváltozzon!

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.