Menü

A hagyományos kínai orvoslás alapjai I.- A Jin-jang elmélet

A jin-jang elve, abból az ősi kínai elképzelésből ered, hogy minden emberi, természeti és világegyetemi jelenség, két egymással ellentétes ősprincípiumból áll, a jinből és a jangból.

A jin és a jang fogalma a természet megfigyeléséből ered. A jin, eredetileg a hegy árnyékos oldalát, míg a jang a hegy napos oldalát jelentette. Az elmélet szerint, minden létezőnek két, egymással ellentétes (de nem szembenálló), ún. jin és jang oldala van. Jin és a jang egymást kölcsönösen kiegészítő fogalmak, mert önállóan nem létezik sem jin, sem jang. Ezek egymástól függnek, és csakis a másikhoz viszonyítva értelmezhetőek. Például az árnyék, a sötétség (jin oldal), nem létezhet fény, világosság (jang oldal) nélkül. Ellentétes jellegük révén, ezek az oldalak kölcsönösen ellenőrzik és gátolják egymást, egyik a másikba alakul. Normál esetben kiegyenlítik egymást, ami egy folyamatos, dinamikus egyensúlyi állapotot eredményez. Egy időben a jang kiterjed, növekszik, a jin szinte eltűnik. Ahogy a sötét éjszaka (jin) a pirkadattal átadja helyét a nappalnak, a fénynek (jang). Ha az egyik oldal eléri a szélső értékét, akkor a másik oldal irányába mutató ellenkező irányú átalakulás veszi kezdetét. Például, amikor a nappal, dél körül eléri a csúcspontját (nagy jang), akkor indul meg az ellenkező irányú változás. alkonyatig, azután pedig az ellenkezője történik, ezzel visszatér a kiindulási ponthoz és kezdődik egy újabb ciklus.

Jól szimbolizálja ezt, a jól ismert jin-jang szimbólum. A kör az egységet, teljességet jelképezi, a hullámvonallal történt elválasztás a dinamizmust, az egymásba alakulást szimbolizálja. A sötét fele a jin, de ebben is van egy fehér pont, mert semmi sem tisztán jin, vagy jang. Az éjszakai sötétségben is ott rejlik a hajnal, a fény. A színek jól megmutatják az leegyszerűsített jelentésüket is. A jin a sötétség, a hideg, a nő, minden, ami befogadó, visszahúzódó, finom, lágy, hideg. Míg a jang a dinamikus, kirobbanó energia, a fény, a meleg, a férfi. Valójában egyik sem létezhet a másik nélkül, nem választhatók szét és csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők. Például a Nap fényesebb (jang) a Holdnál (jin), de a Hold fényesebb (jang) a gyertya lángjánál (jin). A férfi jang, a nő jin. Azonban egy halott férfinál, egy élő nő mégis jangabb.

A kínai filozófia szerint, az ember egészsége is csak akkor lehet teljes, ha a jin és a jang energiák egyensúlya áll fenn, a szervezetben. A jin-jang egyensúlyt veszi alapul a makrobiotikus étkezés és a feng-shui rendszere is, de mi magunk is könnyen használhatjuk mindennapi életünkben. Törekedjünk az egyensúlyra, pl. öltözködésünkben a sötét, vagy visszafogott színeket dobjuk fel, színes kiegészítőkkel. Ha édes volt a reggelink, válasszunk a következő étkezésnél sós ételt, vagy kombináljuk egy étkezésen belülre, például gyümölccsel sült húsok, gyümölccsel gazdagított saláták formájában. Előbbinél a gyümölcs a jin energiát képviseli, az állati eredetű élelmiszereket (jang) mellett, míg a salátában már a jang felé tolja a zöldségsaláta karakterét, hiszen a jin és jang relatív fogalmak. Testünk egyébként jelzi is ezt, általában azt kívánjuk, amire szükségünk van.Nyáron, a nagy melegben jobban esnek a savanykásabb, könnyed, gyümölcsös ízek, mint a kifejezetten édes vanília, vagy fahéj.

A jin és jang téli étkezésünkben is egyértelműen megjelenik, melyről korábbi cikkünkben már részletesen volt szó.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.