Menü

Pókemberrel a traumatológián

Azt mindig sejtettem, hogy kisgyermekkel kaland az élet, de hogy ennyire nem fogunk unatkozni szülőként, azt nem gondoltam volna. Pedig csak egy ártatlan farsangnak indult az a februári délután, tavaly.

Január 6-a, vízkereszt napja a farsang kezdete. Indulhatnak a vigasságok, a lakomák. Idén a farsang lezárását jelző hamvazószerda február 14-re esik. Ez az időszak az álarcos bálok, farsangi mulatságok ideje, nincs ez másképp egy oviban sem, természetesen nagy izgalommal várták tavaly is a gyerekeim a jeles napot. Már reggel mindannyian jelmezt öltöttek és készülődtek a délutáni farsangolásra, szülők, nagyszülők kíséretében.

Az én fiam a pókember jelmez mellett voksolt, boldogan öltözködött a nagy napon, s mi sem készültünk másra, csak egy ártatlan ovis eseményre!

Sajnos a mulatság elég rossz fordulatot vett, ugyanis az én fiam a tánc és szaladgálás hevében fejjel nekiesett az egyik terített asztal sarkának. Szegényke alaposan beütötte magát, a szemöldöke felrepedt, az álla vérzett. Nagyon megijedtem, mert a sok egyforma pókember jelmezes kisfiú közül- akkor még nem tudtam-, hogy az én fiam jajveszékel a padok között.

Bevallom én először teljesen lefagytam, mikor láttam az álarc alatt az én fiam vérzik! Rettentően be tudok pánikolni, s mivel a sérülése elég komolynak tűnt, a vérmennyiség pedig elég soknak, az ordító gyerekkel egyenesen a helyi mentőállomásra siettünk. Később a megyei kórház traumatológiájára irányítottak tovább. Útközben amennyire tudtam borogatással és sebtapasszal enyhítettem a vérzést, duzzanatot. Sajnos nem tudom szépíteni, elég csúnya volt a helyzet.

Néhány órával később, este 11 órakor végeztünk a kórházban, s nagy meglepetésemre nem kellett bent töltenünk az éjszakát. Miután ellátták a kisfiamat, hazajöhettünk. Amíg a papírokra, ellátásra vártunk, Ákos fiam vadul száguldozott a traumatológia folyosóján, véres pókemberes jelmezben, a többi várakozó nagy örömére. A fiam büszke volt magára, mert szerinte háromszor is átugrotta a padot, egyedül a negyedik ugrás nem sikerült, de majd jövőre tökéletesíti. Megnyugodtam. Nem lehet akkora baj!

A mentősök, a kórház dolgozói mind nagyon kedvesek, türelmesek voltak, cseppet sem lepődtek meg a sokat látott orvosok egy kis véres pókemberen, láttak már különbet is. Azonban egyikőjük megjegyezte - látván a férjem és az én kezemen az egyik legkeményebb spártai terepfutóverseny karszalagját - hogy ő s részt vett már ezen az eseményen és rögtön kedélyesen elbeszélgettek a futásról. Én meg csak ültem a kórház folyosóján a kis vérző pókemberemmel és arra gondoltam: „Spártai terepfutó verseny... persze, kemény volt. Na de egy ovis farsang! Az, az igazi kihívás!”.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.