Menü

A nemesen egyszerű aszalás

A gyümölcsök nagyszerű tartósítási módjai a hagyományos házi befőzés és lekvárfőzés. Zöldségek is befőzhetők. Nekem ez túl macerás, és a lekvárban amúgy is túl sok a cukor. A fagyasztás nagyszerű, de jó ha tudjuk, hogy az efféle tárolás igen energiaigényes. Véleményem szerint a leginkább környezetbarát tartósítási mód az aszalás. Ehhez nem kell cukor(gyár), nem kell gáz és áram, elég hozzá a nyári és őszi napfény a kertben vagy az erkélyen.

Az internet szerencsére tele van ötletes és környezettudatos emberekkel és csoportokkal. Így aztán az "aszaló" vagy "aszaló házilag" kulcsszavakra azonnal igen elmés megoldásokat találhatunk - például aszaló készítése sörösdobozokból házilag. Áttekintve azt láttam, hogy egy-egy ilyen szerkezet elkészítése pofon egyszerű, csupán egy kis időt igényel. Az persze drága, de az aszalt gyümölcs és zöldség is az.

Az aszalt gyümölcsben és zöldségben amellett, hogy "környezetbarát" és finom, az a jó, hogy megmarad benne a legtöbb értékes aromaanyag (akár a fagyasztottban), ami a friss gyümölcsben van. Csak arra kell figyelni, hogy az aszalás (voltaképp szárítás) közvetlen napfénytől védett helyen és legfeljebb 55 °C-on történjen.

Az aszaló belsejében ideális esetben éppen ilyenek a körülmények, a meleg levegő pedig áramlik. Az aszalás továbbá házilag is rácson történik, így a zöldség-gyümölcs egyenletesen tud kiszáradni. Érdemes annak is utánanézni, ha valaki aszalásba vág bele, hogy egy-egy gyümölcs vagy zöldségfajtát milyen vékony szeletekre célszerű felvágni a legjobb eredmény érdekében.

Az aszalt és szárított termékek sokunknak túl szárazak lehetnek. Ezt orvosolandó, érdemes azokat fogyasztás előtt 10-15 percre beáztatni kevés (!), enyhén (!) cukros (gyümölcsök esetében) vagy enyhén sós (zöldségeknél, gombáknál) langyos vízbe.

Érdekes és hasznos tudni, hogy vékonyra szelt kész húsok is aszalhatók. Jó szórakozást!

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.