Menü

Miért olyan nehéz a gyereknevelés?

Fel a kezekkel, aki tökéletes szülőnek érzi magát! Senki? Nem meglepő. Noha most már könyvek és előadások tömkelege elérhető gyereknevelés témában, a feladat mégis különösen nehéznek tűnik. Nincs olyan anyuka és apuka, akinek ne lenne egy kis lelkiismeret-furdalása ezen a téren. De íme a válaszok, hogy miért nem tudunk kifogástalan anyukák és apukák lenni.

Hiába van elképzelésünk arról, hogy milyen a jó szülő, hiszen minden gyermeknek másra van szüksége. Akinek több csemetéje van, tudja, hogy a személyiségük jelentősen különbözik, és ugyanazzal a neveléssel teljesen más és más ember válik belőlük, másképpen reagálnak ugyanazokra a dolgokra. Lehet, hogy amit az egyik viccesnek tart, az a másik számára különösen bántó. Hiszen határozott személyiségkészlettel érkeznek a világra. No de ember legyen a talpán az a szülő, aki a kicsinye tulajdonságaira szabott nevelést tud biztosítani minden esetben.

S bizony sokszor az „élet”, a hétköznapok is közbeszólnak. Előfordul, hogy gyermekünk nagyon vár minket haza, de túlóráznunk kell, különben elveszítjük a munkánkat. Vagy hogy éppen nem tudunk türelmesek lenni a századik „miért” után, vagy a hisztikorszak kellős közepén. Hiába olvastunk el tucatnyi könyvet, és fogadtuk meg, hogy Vekerdy Tamás minden tanácsát betartjuk, a valóság sokszor más.

Persze törekedjünk arra, hogy gyermekünknek a legjobbat adjuk, s próbáljunk fejlődni, hiszen a szeretetteljes és békés családi élethez igenis tudatosságra van szükség, nem csak a párkapcsolat és házasság, hanem a gyereknevelés területén is. De ne ostromoljuk magunkat, ha nem felelünk meg a saját magunk és a társadalom által támasztott, általában teljesíthetetlen elvárásoknak!

A gyerekeknek nem tökéletességre van szüksége, hanem szeretetre és őszinteségre. Neki is elmondhatjuk, elmesélhetjük a kételyeinket, aggodalmainkat ezen a téren. Hiszen nem a tekintély a cél, hanem a bizalmas légkör.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.