Menü

Idén is támogatja a koraszülötteket a NaturAqua

Idén 13 koraszülött intenzív osztály újul meg a KORE (Koraszülöttekért Országos Egyesület) és a NaturAqua tavaly indult, három éves együttműködésének keretében. A lila szívvel jelölt kampányhoz Kozma Orsi és Pintér Adrienn (Ada) is csatlakozott. A tavalyi 8 millió forint értékű adomány után idén 22 millió forint értékű támogatást nyújt a NaturAqua a koraszülött-osztályoknak.

A vállalat célja, hogy a közel évi tízezer családot érintő koraszülés jelenségét felismerve hozzájáruljon a lehető legmegnyugtatóbb környezet biztosításához a terhesség 37. hete előtt született babák, szüleik és testvéreik számára.

Idén 13 koraszülött intenzív osztály, köztük első körben a Szent János Kórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztálya, valamint a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztálya alakul családbaráttá az együttműködés keretében.

Tavaly a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház gazdagodott tárgyi adományokkal a NaturAqua jóvoltából, illetve támogatást kaptak a babák életminőségét javító olyan kezdeményezések, mint amilyen a Dániából indult, horgolt játékpolipokat, azaz koripokat készítő workshopok a KORE szervezésében. Az együttműködés keretében a KORE 16 koraszülött-osztályra juttatott takarókat, illetve kisméretű babaruhákat.

Az adományok jelentősen segítették az osztályok működését, és a megújult baba-mama szobáknak, illetve elektronikus eszközöknek köszönhetően az édesanyák a korábbinál sokkal több időt tölthetnek újszülötteikkel.

A kampány az idén új szimbólummal is kiegészül: lila szív jelöli a koraszülés jelenségére felhívó igyekezeteket.

A kampány arcai Pintér Adrienn (Ada), valamint Kozma Orsi, akik édesanyaként maguk is érintettek. Adrienn ikrei a 32. héten látták meg a napvilágot, és körülbelül egy hónapot töltöttek koraszülött-osztályokon. „Nagyon fontosnak tartom, hogy megkönnyítsük az édesanyák helyzetét a koraszülött-osztályokon töltött hetek, hónapok alatt. A NaturAqua adományainak köszönhetően az édesanyák jóval több időt tölthetnek gyermekeikkel, jelentősen enyhítve ezzel a tehetetlenség érzetén, amit én is átéltem ezalatt az időszak alatt” – mondta Adrienn. Kozma Orsi ikrei a 34. héten születtek, és a 2 kg-os testsúly elérésig tartózkodtak koraszülött-osztályon. Az énekesnő közreműködését szintén a tehetetlenség motiválja, fontosnak tartja, hogy a gyermekeket megfelelő körülmények között, családbarát és jól felszerelt baba-mama szobákban gyógyítsák. „Büszke vagyok, hogy ennek a kezdeményezésnek a nagykövete lehetek és hozzájárulhatok ahhoz, hogy a NaturAquával és a KORE-val karöltve segíthessünk a koraszülött babáknak és családjaiknak.” – tette hozzá Orsi.

A KORE-ról

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) önkéntes, személyesen is érintett szülőkből álló civil szervezet, amely immár öt éve segíti a koraszülötteket nevelő szülőket információkkal, szaktanácsadással, ruhagyűjtések, valamint önkéntes workshopok szervezésével. Az egyesület célja, hogy egy országos hálózat kiépítésével minden koraszülött intenzív osztályon segítséget tudjanak nyújtani a tapasztalatlan szülők számára.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.