Menü

Előzd meg a tavaszi megfázást!

Sokaknál éppen a jó idő megjelenésével jelentkezik a nátha, és hiába melegszik a hőmérséklet és süt a nap, mégis szenved a kellemetlen tünetektől. Mit tehetünk azért, hogy elkerüljenek bennünket a tavaszi megfázás kellemetlen következményei?

Télen a legtöbben már átestek influenzás vagy megfázásos betegségeken, de sajnos ez nem vértez fel bennünket a tavasz csalókasága ellen. A melegebb időben ugyanis könnyebben terjednek a kórokozók, és az emberek is kevésbé óvatosak. Miben rejlik a kockázat?

- Nem öltözünk fel eléggé, szervezetünk pedig még nem akklimatizálódott. Jellemző, hogy örülvén a tavasznak, kevesebb ruhát öltünk magunkra. A hölgyek körében gyakoribb, hogy nem az időjárás, hanem a kedvük és a ruhadarabok szerint öltözködnek ilyenkor. Ha például alig várták, hogy újra felvehessék a tavaszi kabátjukat egy vékonyabb sállal, akkor bizony ezt választják, ha kisüt a nap. Pedig az esték és reggelek még hűvösek lehetnek.

- Március derekán a legtöbben még fűtjük az ingatlanainkat, így testünk továbbra is a 20 fok körüli hőmérséklethez edzett. Ha kint ennél 5-10 fokkal hidegebb van, az már problémát jelenthet.

- Bár a tavasz a megújulás időszaka, most még nincs annyi zöldség és gyümölcs, hogy szervezetünket fel tudtuk volna tölteni természetes vitaminokkal. A lelkesebbek próbálkoznak ezt vitaminkészítményekkel pótolni. Ennek hatásossága azonban kétséges - egy új tanulmány szerint hiába szedünk például C-vitamin tablettát, szervezetünk ebből nem tudja kinyerni a számára szükséges forrásokat.

- Ne feledjük ki azt sem a sorból, hogy gyakorta a gondolataink betegítenek meg bennünket. Ehhez elég lehet akár 1-1 tévhit, például ha érezzük a hideget és azt gondoljuk, hogy ettől mi bizony most meg fogunk fázni... De természetesen mélyebb okok is lehetnek a háttérben.

- Sokaknál a megfázáshoz hasonlító tüneteket allergia okozza, amelytől tavasszal nagyon sokan szenvednek. Sajnálatos tévhit az, hogy az allergia végleges dolog, és nem lehet belőle meggyógyulni. Nagyon sok esetben igenis helyreállítható a szervezet válaszreakciója. Tény, hogy ehhez holisztikus szemléletű egészségterápiára van szükség.

Segíthet, ha célirányosan gyógynövényteákat iszunk, ebben az időszakban előnyös lehet például a hársfa, a menta, az akác és a hagymahéjtea. Szintén jó ötlet, ha friss gyömbért rágcsálunk (a csípős ízéhez hamar hozzá lehet szokni), sőt ha érezzük, hogy kapar a torkunk estére, akkor egész éjszaka tartsunk a szánkban egy vékony szeletet. Ha pedig hazaérünk, és hidegek a végtagjaink, akkor alkalmazzuk nagyanyáink megfázás-megelőző módszerét, és vegyünk forró lábfürdőt!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.