Menü

Mekkora az egészséges cipősarok?

A szakember szerint maximum 2 centis sarok az, amely tartós viselése ideális lehet és hosszabb távon nem okoz mozgásszervi, vagy neurológiai panaszokat. Sokan ugyanis nem gondolják, nemcsak boka-, térd, vagy éppen hátfájdalmakat okozhat a magas sarkú viselése, hanem akár fejfájáshoz is vezethet. Nyáron pedig különösen fontos, hogy milyen cipőt választ!

A jó idő beköszöntével előkerülnek a papucsok, a szandálok, az esti programokon pedig sok nő visel extrém magas sarkú cipőt. Ez azonban, ha nem figyel a kiegyensúlyozottságra, következményekkel járhat.


Elegáns, nőies, lélegzetelállító... és egészségtelen

A gyakori, extrém magas sarkú cipő viselésével megborítjuk a láb statikai szerkezetét, megterheljük a láb boltozatát, emiatt pedig túlterheljük a kettes, hármas, négyes lábközépcsontot. Ez idővel harántboltozat süllyedéshez és csonthártya-gyulladáshoz vezethet – mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa, gerincgyógyásza. – A talpunk párnás részén bőrkeményedés, idővel pedig fájdalom alakul ki. Mivel a magas sarokkal megemeljük az izmokat, hosszabb távon megrövidül a vádliizomzat és az Achilles-ín, ez pedig sarokfájdalomhoz vezet.


Dr.Moravcsik Bence Balázs ortopédorvos
sem javasolja a magassarkút

A mindennapok során a testsúlyunk 1-1,5-szeres terhelését kell lábainknak elviselni, ezért sem mindegy, azok a cipők, amelyeket viselünk, mennyire tehermentesítik végtagjainkat. Nemcsak az a fontos, mekkora rezgéscsillapítást képes elvégezni a cipő talpa, hanem az is, hogy milyen az orrkialakítása: szűk orrúban az ujjak összetorlódnak, amely harántsérüléshez, ujjgörbülethez, kalapácsujj, bütyök kialakulásához, csontkinövéshez vezethet.

A folyamat nem fordítható vissza, éppen ezért fontos a megelőzés. Nyáron is úgy válasszunk cipőt, hogy mindenképp legyen benne alátámasztás, és a sarkunkat is tartsa valami, különben a lábujjakat késztetjük túl nagy munkára. Egy napon belül akár többször is váltsunk cipőt. Az sem jó, ha teljesen lapos cipőt viselünk, hiszen a lábnak szüksége van némi megtámasztásra. Korrekciós talpbetét, harántemelő pelotta is segíthet, ha egy cipőt mindenáron viselni szeretnénk. Én az egy-két centis sarkú cipők viselését szoktam ajánlani mindennapi használatra.


Sajnos nem ilyen az ideális lábbeli, hiszen ez még a nyaki izmokat is megfeszíti

A mozgásszervi szakorvos szerint egy rossz cipő boka-, sarok-, térd- hát-, és derékpanaszokat is okozhat, sőt, a magas sarkú viselése során nyaki izmaink megfeszülnek, amely miatt fejfájás is kialakulhat. Azon sem árt elgondolkodni, hogy egy papucs, egy saru, esetleg szandál sem nyújt megfelelő alátámasztást a lábnak, nem beszélve a higiéniai szempontokról: minél közelebb van a láb a földhöz, annál nagyobb az esély rá, hogy szennyeződésekkel találkozik. Ha bizonyos elváltozások már tapasztalhatóak, célszerű a folyamatot lassítani különböző segédeszközökkel, így például betét viselésével, éjszakára feltehet a lábára bütyökhúzó sínt, amely valamennyire korrigálja a lábdeformitást. Súlyos esetben viszont már csak a műtét segít. A gyógyulási idő ugyan sokáig tart, de már végleges megoldást lehet elérni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.