Menü

Edzés utáni fejfájás - mitől lehet?

  • Dátum: 2015.07.25., 12:51

Többen panaszkodnak fejfájásra egy-egy kiadósabb testmozgást követően. A dolog elég kellemetlen, főként, ha órákig tart. A szakemberek két okra vezetik vissza a problémát. Az egyik könnyen kezelhető, míg a másik súlyosabb, komolyabb beavatkozást igényel.

Kezdjük az előbbivel! Az első típus egy ártalmatlan dolog, de nem jelenti azt, hogy nem kellemetlen. Valószínűleg a vérnyomás emelkedésével van összefüggésben, az agyban kitágulnak az erek és ez okoz fájdalmat. A tünet általában nagyobb intenzitású edzést követően jelentkezik, esetleg akkor, ha nagy melegben tréningeztünk.

A második típus háttere ennél már jóval komolyabb, sokszor tumorra, vagy az agy egy másik súlyos betegségére utal. Ennél a verziónál a fejfájás mellett általában hányinger és szédülés, vagy akár ájulás is jelentkezik. Ez a fejfájás rendszerint nagyobb intenzitású az első típusnál, és tartósabb is.

Így, vagy úgy az edzés után fejfájást mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, a hatékony kezeléshez meg kell tudni a fejfájás pontos okát. Elképzelhető, hogy csak vérnyomáskezelő, vagy valamilyen gyulladáscsökkentő gyógyszerre lesz szükség, de ilyen esetben is az orvos vizsgálata és előírása alapján kell eljárni.

Az esetleges fejfájás szempontjából is fontos a fokozatos terhelés és rendes bemelegítés, illetve az is előfordulhat, hogy sportág, mozgásformaváltással megszűnik a probléma. Mivel az edzés utáni fejfájást az is okozhatja, hogy túlságosan megerőltető, intenzív mozgásformát választottunk.

Fotó:
Pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.