Menü

Átadták a Visszafogadó Munkahely Díjat a Dél-Dunántúlon

Van olyan munkahely, amelyik visszavárja a kisgyerekes anyákat a GYED- és GYES után, ráadásul igyekszik teljesen családbarát környezetet biztosítani munkavállalói számára. Ilyen munkáltatókat helyezett fókuszba a Visszafogadó Munkahely Díj, amelyet a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány, az ország első anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhelye hirdetett meg.

A pályázatot nemcsak országos, hanem regionális szinten is kihirdették, hogy a munkavállalók láthassák, melyek azok a helyi cégek, szervezetek, amelyek valóban családbarát módon működnek. A díj már csak azért is hiteles, mert nem maga a munkáltató pályázhatott, hanem a munkavállalók jelölhették munkahelyüket, amennyiben úgy érezték, hogy az támogatja a munka és magánélet egyensúlyát, valamint valóban visszavárja a nőket (és akár a férfiakat!) a GYES, GYED lejárta után.

Dél-Dunántúlon a pécsi Buw Hungary Kft. nyerte a díjat, amelyet 2015. április 10-én adott át számára a döntéshozó Pécsimami Közhasznú Egyesület a Jól-Lét Alapítvánnyal karöltve. A díjátadóval egybekötött rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a nőket ért diszkriminációs eseteket, és ezzel ellentétben pozitív példával, jó gyakorlatokkal és elméleti háttérrel szolgáljon.

A Buw munkahelyi gyakorlatai valóban példamutatóak, így jól megérdemelten nyerték el a díjat. A munkavállalóik 50%-a részmunkaidőben dolgozik (noha a részmunkaidős állások a régióban mindössze a pozíciók 12,3%-át teszik ki). A munkavállalóik 20%-a kisgyerekes, és minden esetben visszavárják a GYED-en, GYES-en lévőket. Amennyiben hosszabb ideig vannak távol, úgy újra el kell végezniük a kezdő képzést, mert a cég élete hónapról hónapra annyit változik. Onnantól viszont tárt karokkal fogadják a munkavállalót a korábbi munkahelyén, ahol igyekeznek átvenni a német anyacég családbarát munkahelyi gyakorlatait. Ilyen például a kedvezményes gyermekfelügyeleti lehetőség a nyári szünetben, amikor 10%-os térítés ellenében akár 6 héten át oldja meg a Buw a gyermekfelügyeletet. De van olyan munkavállaló, aki beviszi a gyermekét dolgozni, amennyiben ezt össze tudja egyeztetni a munkával. Továbbá közös rendezvényeket szerveznek az egész családnak, hogy a munkavállaló családja megismerhesse a kollégákat és a munkakörnyezetet, pl. közös céges bulik, üdülések. A Buw iskolakezdési támogatási juttatást biztosít az alkalmazottainak, de a családon túli érzékenyítésre is hangsúlyt fektet. Többek között a pécsi Dóri Háznak szerveztek adománygyűjtő akciót, akik súlyosan beteg gyermekeknek biztosítanak otthoni környezetet az utolsó időszakban. Ebből is látszik, hogy a társadalmi felelősségvállalás mind mikro, mind makrokörnyezetben megjelenik a Buw számára.

Gellén Nóra, a Pécsimami elnöke kiemelte, hogy nem csak a díjazottnak jár az elismerés, hanem minden munkáltatónak, akit a munkavállalói jelöltek a díjra, hiszen ez azt jelenti: személyes tapasztalatuk van arról, hogy munkahelyük családbarát. Kövessék még sokan a példájukat! 

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.