Menü

A világ legdrágább strandházikói Ausztráliában

Utazzunk egy kicsit – legalább gondolatban – a télből a nyárba. Ausztráliában ilyenkor tombol a hőség és a strandszezon, és itt található a világ egyik legtöbbet fényképezett strandja, a Melbourne-nél található Brighton Beach. Különlegessége a parton található színes strandházakban rejlik.

A Victoriában, Melbourne külvárosában található Brighton Beachre érkezve az Indiai-Óceán vizében fürdőzhetünk, de védett környezetben, ugyanis ez a strand a Port Phillip-öbölben található. Balatoni hangulat, hogy nem a végtelen tengert, hanem a túlpartot láthatjuk fürdőzés közben, de éppen ezért barátságosabb ez a strand, mert kisebbek a hullámok. Azért szörfösökből, kite-osokból nincs hiány, akik előszeretettel kihasználják a kedvező széljárást.

És hogy mi a különlegessége ezeknek a strandházaknak? A viktoriánus építészeti stílusban készült faházikók nem nyaralók, hiszen semmilyen komfortfokozattal nem rendelkeznek, inkább hajók, strand- és sporteszközök tárolására használhatóak. Ennek ellenére átszámítva kb. 40 millió forintot kóstálnak, nem is beszélve az éves, legalább 100 000 forintnyi jogdíjról, amit a tulajdonosoknak fizetniük kell. Mondhatjuk, és igaz is, hogy mindez horribilis összeg egy picike alapterületű fabódéért, de ezek a kis építmények ikonikus jellegűek. Frederick McCubin híres, 1895-ös „Summer Sea” nevű festménye készült erről a strandról, itt még nem láthatóak a fabódék. Pedig már 1862-től épültek a kis strandházak, de még egy másik részen.

1908 és 1911 között száz-kétszáz ilyen építmény készülhetett el, de sajnos a magas vízállás miatt áttelepítették, vagy lebontották azokat. De aztán 1934-ben újjépületek, manapság pedig virágkorukat élik a csodás kis színpompás építmények, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, és csíkosak, valamint zászlómintás is található közöttük. Elbűvölő látvány, ahogy a több, mint 80 színes házikó sorakozik a tengerparton, mint valami színes gyöngyfüzér. A pontos számuk 82 db volt, mígnem 2009-ben bejelentették a 6 új strandházikó (beach box) építésének tervét. Állítólag még további tíz építése várható, ami nem is meglepő: igen jó bevételi forrás a 200 000 $ körüli eladási ár egy néhány négyzetméteres faépítményért. De azért elnézve Brighton Beach képeit, meg lehet érteni, ha valaki egy ilyen színes strandházról álmodik. 

Fotó:
pixabay.com

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!