Menü

Terhességi cukorbetegség: odafigyelést igényel

A várandóság második trimeszterében kerül sor a terheléses cukormérésre, melyet nagyon kellemetlen vizsgálatként tartanak számon. Bár valóban mindenki el tud képzelni jobb „menüt” 75 gramm cukrot tartalmazó víznél, és a vérvétel sem túl kellemes, mégis alapvető fontosságú vizsgálatról van szó.

A kezeletlen terhességi cukorbetegség ugyanis veszélyes lehet mind a babára, mind a kismamára nézve. A terhességi cukorbetegségnek nem feltétlenül vannak előjelei, megfelelő diétával ugyanakkor hatékonyan kezelhető, és szülés után többnyire elmúlik.

De mi áll a terhességi cukorbetegség hátterében? A rendszertelen táplálkozás, túlzott szénhidrátfogyasztás, és mozgásszegény életmód egyaránt elősegítheti a cukorbetegség kialakulását, de várandóság alatt egyéb okok miatt is, egészséges táplálkozás ellenére is kialakulhat.

A terhesség során ugyanis a méhlepény olyan hormonokat termel, amelyek ronthatják a kismama vérében az inzulin hatékonyságát. Ennek következtében egy csökkent glükóztolerncia állhat elő, ami tulajdonképpen a cukorbetegséget megelőző állapot. Amennyiben a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel. A sok inzulin fokozott súlygyarapodáshoz vezethet a babánál is, ráadásul ödémásodást, valamint rossz oxigénellátást idézhet elő.

A terhességi diabétesz során általában ritkán kerül sor inzulinos kezelésre, legtöbbször diétát írnak elő a kismama számára. Általában ez a diéta napi ötszöri étkezést jelent, melyek alakalmával szigorúan szabályozott a szénhidrátbevitel. Ez azért fontos, hogy a hasnyálmirigy egyenletes terhelésnek legyen kitéve, és ne ingadozzon szélsőségesen a vércukorszint.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.