Menü

A magas vérnyomás és ami mögötte van

A magas vérnyomás tipikus időskor betegség, ám megelőzését jóval korábbra kell időzíteni. A táplálkozás és a mozgás mellett érdemes szűrővizsgálatokra is járni.

A 70-75 év felett igen gyakran előforduló, időskori magas vérnyomás jelentős része megelőzhető, de ehhez évtizedekkel korábban kell gondolni a betegségre. Kutatások már korábban bebizonyították, hogy az időskori magas vérnyomás 40-50 éves korban „elcsíphető”, ám ehhez figyelni kell jelekre. Sajnos erre, és az ennél fiatalabb korosztályokra jellemző, hogy nem járnak eleget a különböző szűrővizsgálatokra, nem foglalkoznak vele, vagy nem ismerik fel a korai jeleket. Pedig, tudatosabb gondolkodással nemcsak a magas vérnyomás, hanem az abból fakadó más egészségügyi problémák is megelőzhetőek lennének.

A gyakori vérnyomásmérés és az ezzel kapcsolatos orvosi szaktanács kikérése később több gondot is megspórolhat nekünk.

A tudatossághoz természetesen a mozgás gazdag életmód, valamint a megfelelő táplálkozás is hozzátartozik. Mindkettő esetében nagyon fontos a korai kezdés, s bizony ezt a dolgot, már gyermekkorban el lehet rontani. Az elhízás komoly veszélyforrás, emellett a kevesebb só, több zöldség és gyümölcs alapelvet érdemes észben tartani.

A tartósan magas vérnyomás káros, ahogyan az sem túl jó, ha ezt hosszabb távon kell gyógyszeresen kezelni. Ennek, és más betegségek kialakulásának megelőzésére érdemes megfontolni a fent leírtakat.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.