Menü

Veszélyes kiszáradás

A fejfájás, ingerlékenység, karikás szemek, székrekedés, enerváltság a kiszáradás enyhe tünetei, amit a legjobb azonnal orvosolni. Sokan a felsorolt bajok megjelenésekor nem is gondolnak rá, hogy megfelelő folyadék pótlással megszabadulhatnak minden kellemetlenségtől.

A szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a víz, amelynek fontos szerepe van szinte minden folyamatban. Sokan például azzal sincsenek tisztában, hogy nem elég pusztán folyadékot fogyasztani, mert a cukros, alkoholos, szénsavas, koffeines italok egyáltalán nem segítik a folyadékpótlást, hanem inkább gátolják.

A kiszáradás, vagy hivatalosan mondva, a dehidratáció rengeteg betegség, apró kellemetlenség okozója. A krónikus dehidratáltság pedig akár a szervezet összeomlásához is vezethet.

A kiszáradás első tünete érdekes módon nem mindig a szomjúság. Ilyenkor inkább enerváltnak, fáradtnak, nyúzottnak érezzük magunkat. Sokszor ez fejfájással, száj és bőr szárazsággal is együtt jár. A szakemberek szerint a szénhidrátok és cukor utáni vágyakozás is a vízhiányt jelzi. Sőt, sokszor az éhségérzet is, amit először érdemes négy-öt deciliter tiszta vízzel elcsitítani. Már kevéske vízveszteség is állandó székrekedést, gyomorégést, kellemetlen fejfájást, szédülést, karikás szemeket produkálhat. A vesék működése legyengül, lassabban forog az agyunk, nehézkessé, körülményessé válunk. Pedig mindössze elég lenne két liter vizet megiszogatni.

Persze a két liter víz az inkább csak egyfajta gyorssegély, mert a legjobb arra törekedni, hogy naponta minél több, akár 3-4 liter vizet is elfogyasszunk. No nem egyszerre, hanem folyamatosan adagolva. Tartsuk mindig az eszünkben, hogy inni nem akkor kell, amikor szomjasak vagyunk, hanem mindig, folyamatosan pótolni kell az elvesztett folyadékot. Persze a vízen kívül fogyaszthatunk tiszta gyógy-, vagy gyümölcsteákat, gyümölcs- és zöldségturmixokat, leveseket is.

Fotó:
pixabay.com

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.