Menü

Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk! 1. - Mit kezdünk a szemetünkkel?

A tudatos vásárlás nemcsak anyagi okokból fontos, hanem jelentős színtere lehet a környezetvédelemnek is. A vásárlási szokások ugyanis nagymértékben meghatározzák a hulladéktermelést, vagyis a környezetterhelés mértékét is.

Csak Budapesten évente 700 ezer tonna kommunális hulladék keletkezik, ami jelzi, hogy lakossági szinten is komoly felelősségi kérdésről beszélhetünk a környezetszennyezéssel kapcsolatban.

Az elsődleges cél a kitermelt hulladékkal kapcsolatban az lenne, hogy anyagában hasznosuljon, vagyis bekerüljön az újrahasznosítás folyamatába. Ehhez szükséges a szelektív hulladékgyűjtés, ami még mindig nem éri el a megfelelő szintet. A szemétlerakó helyekre érkező hulladéknak körülbelül 20%-a még mindig műanyag például, azonban ezeken a telephelyeken már nincs lehetőség a kiválogatásra, vagyis az újrahasznosításra.

A következő cél az lenne, hogy legalább a hulladék energiatartalma kinyerésre kerüljön. És végezetül persze az is fontos, hogy a hulladék megfelelő, ellenőrzött lerakó telepeken kerüljön elhelyezésre (többszörös rekultiváció).

De fontos hangsúlyozni, hogy ezeken a lerakó helyeken nincs lehetőség a hulladék szelektálására, így nem kerül sor az esetleges veszélyes anyagok eltávolítására sem. Ezért a veszélyes anyagok, például elemek megfelelő elhelyezésében a lakosságnak is komoly felelőssége van. A lehetőség ma már adott, hiszen külön gyűjtő helyek állnak rendelkezésre, ahol megszabadulhatunk ezektől a veszélyes hulladékoktól.

A megfelelő hulladékkezelés tehát nagyon fontos, lakossági oldalról nézve is. De ha elébe megyünk a dolgoknak, és már a vásárlási szokásaink között is érvényesülnek a környezettudatos szempontok, akkor még inkább tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Fotó:
pixabay.com

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.