Menü

A cigitől nem leszünk boldogabbak

Sorra dőlnek meg a cigarettázással kapcsolatos hitek. A dohányosoknak egyre kevesebb mentsváruk marad, igaz, ez most még nem jelenti egyenes arányosan azt, hogy megnő a leszokási hajlandóság.

A dohányzás egészségügyileg káros hatásai mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a cigaretta függőséget okoz. Így, ha meg is van a hajlandóság, a szándék a leszokásra, egyáltalán nem biztos a siker. A dohányosokra jellemző, hogy különböző gondolatokkal, állításokkal igazolják cselekedetük pozitív mivoltát. Okokat gyártanak, próbálják különböző ideológiákkal alátámasztani azt, hogy miért nem tették még le a cigarettát. Például: a cigi jót tesz a stressz ellen, megnyugtat, segít koncentrálni, ellazulni. Kell a kávéhoz, vizsgához, állásinterjúhoz, munkához, kikapcsolódáshoz, bulizáshoz.

A legtöbben elismerik, hogy ez káros, de... Jön, a szokásos de, és a különböző mentsvárak, hogy napi egy-két-három szál, stb.

A legújabb kutatások azonban könnyedén lövik ki sorra ezeket a felfújt lufira emlékeztető mentsvárakat, ideológiákat. Nemrég bebizonyították, hogy a dohányzástól nem leszünk boldogabbak, legalábbis hosszú távon semmiképpen. Sőt, épp a leszokás az, ami csökkenti a szorongást és a depressziót, azaz a dolog épp ellenkező azzal, amit sokszor bemagyarázunk magunknak. A vizsgálatok eredményei szerint a hangulat, és ezzel az életminőség is javul a cigaretta elhagyásával.

A dohányzás fizikai hátrányai régóta ismertek: nagy szerepe van a rák, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint számos más egészségügyi probléma előidézésében. A lelket érintő negatívumok ugyanakkor ezidáig kevésbé kerültek előtérbe. Ma még a dohányosok bőszen építik a teljes leszokás elleni mentsváraikat, azonban ha az új kutatási eredmények is tudatosulnak, beépülnek a köztudatba, akkor a cigarettázás elleni harc új korszakába léphet.

Fotó:
pixabay.com

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.