Menü

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

1. VEGYÉL LANGYOS FÜRDŐT

Fürödj meg langyos vízben – a langyos vizet is nagyon hidegnek fogod érezni, ha lázas vagy. Ne próbáld meggyorsítani a folyamatot azzal, hogy hideg vízbe ülsz: ekkor ugyanis a szervezet védekezik a hideg ellen, és vért küld a szervekbe, így inkább felmelegszel, mintsem lehűlsz.

Ha nincs kedved a langyos vizes fürdőhöz, vizes szivaccsal töröld át a hónaljadat és az ágyékodat. Jó megoldás lehet még a hideg, nedves borogatás a homlokodra és a tarkódra.

2. KORTYOLGASS GYÓGYTEÁKAT

Az izzasztó gyógyteák, mint például a cickafark vagy a bodzavirág jót tesz, ha lázas vagy. De nagyon jó hatású egy csésze forró gyömbértea, illetve a fűzfa kérgéből készült forró ital is – utóbbi az aszpirin természetes alternatívája, így a fejfájás enyhítésében is hatékony.

3. FŰSZEREZZ BÁTRAN

Szórj cayenne borsot az ételeidre, ha lázas vagy. Egyik fő összetevője a kapszaicin, ami megizzasztja az embert, és elősegíti a gyors vérkeringést is.

4. PRÓBÁLD KI A NEDVES ZOKNI MÓDSZERT

Népszerű hagyományos gyógymód a lázcsillapításra. Először melegítsd fel a lábad jó meleg vízben, majd húzz a lábadra egy vékony, hideg vízbe áztatott majd kicsavart zoknit! Ezután húzz egy pár száraz, nagyon meleg gyapjúzoknit is a lábadra. A vér ettől a módszertől a lábadba tódul, ami meggyorsítja a vérkeringést.

Ha idegenkedsz ettől a módszertől, vegyél mustáros lábfürdőt: egy lavór meleg vízhez adj 2 teáskanál mustárport és áztasd ebbe a lábad.

5. NEDVES LEPEDŐ, DE CSAK ÓVATOSAN!

A láz csillapítására már régóta használják a hideg vizes lepedőt.

Mivel a lényeg az, hogy ne csökkentsd gyorsan a testhőmérsékletet, semmiképpen se használj hideg vizet! A legjobb, ha a langyos vizes lepedőt lefeded egy nagy strandtörülközővel, majd így burkold be magad kb. 15 percre. Akkor vedd le a vizes ruhákat, amikor úgy érzed, a lepedő már kezd felmelegedni.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?