Menü

Mikor milyen vitamint szedjünk?

Szedjünk vagy ne szedjünk vitaminokat, szükségesek az étrendkiegészítők, vagy feleslegesek? Melyikből mennyit mivel és mikor? Vitaminszedési kisokos. Vitaminokra és táplálékkiegészítőkre szüksége van a szervezetünknek, ugyanakkor a helyes adagok megállapítása nem könnyű, de egy általános útmutató sokat segíthet.

Gyermekek vagy kisbabák, akiket még szoptatnak az egészséges anyatejjel mindent megkapnak, amire szükségük van, kivéve, bizonyos esetekben, a „K” és a „D” vitamint. A „K” vitamint a legtöbb kisbaba születésekor megkapja egy vitamin injekcióban, a „D” vitamint pedig rendszeresen kapják csepp formájában, meghatározott adagolás szerint.

Akik dohányoznak, ők sajnos számoljanak azzal, hogy a dohányzás megakadályozza bizonyos vitaminok felszívódását a szervezetben; különösképp a C vitaminét, de a folsavszerű étrendkiegészítők is fontosak lehetnek a cigarettázók számára, ezért aki dohányzik, egyen sok gyümölcsöt és rostos ételt. És természetesen a cigarettáról való leszokás a leghasznosabb táplálék kiegészítő a dohányosoknak. De egyesek túlságosan is élvezik a cigarettázást ahhoz, hogy leszokjanak, ezért figyeljenek oda táplálkozási szokásaikra.

Alkoholfüggők is gyakran szenvednek súlyos vitaminhiányban. A legveszélyesebb a C és a B1, a folsav, a B6 vitamin és a B2 vitaminok hiánya.

Az idősebbek esetében a szép korúak majdnem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, ennek egyik oka, hogy ők sok gyógyszert szednek és a sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetükben.

Az időseket keveset éri napfény, ezért szenvedhetnek gyakran D vitaminhiányban, de előfordulhat náluk a B12, B6 vitaminok és a folsav hiánya is, ezek felelősek sokszor a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért.

A mai sokszínű étkezési trendekben, divatdiétákban és ételintoleranciák miatt, illetve a drasztikus fogyókúrát követőknek - akik 1000- nél is kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta - mindenképpen ajánlott a multivitaminok szedése.

A vegetáriánusoknak szükségük lehet D vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra és vaspótló készítményekre, ezek hiánya többek között hajhullást okozhat.

A várandós és szoptató anyukák jól tudják, hogy nekik különösen sok mindenre kell figyelniük a terhesség és a szoptatás alatt, nekik érthető módon nagyobb vitaminbevitelre van szükségük, a folsav, a B vitaminok pedig különösen fontosak. A folsav csökkenti az ideg-betegségek kialakulásának lehetőségét, a multivitaminok védik a gyermeket bizonyos örökölhető szívbetegségektől, a B6 vitamin csökkentheti a reggeli rosszulléteket, ám minden étrendkiegészítő és vitamin szedése előtt erről az orvosukat tájékoztatniuk kell.

Azt gondolom a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésénél is a mérték az érték és hogy mennyi, az annyi, ugyanis a jóból is megárt a sok, ezért egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, nem kell tömni magunkat vitaminokkal, de nem is kell félni ezek alkalmazásától.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!