Menü

Hogyan szabaduljunk meg a tyúkszemtől?

Ha esetleg valaki olyan szerencsés, hogy nem tudja mi ez a rendkívül kellemetlen probléma, nos tyúkszemnek nevezzük a lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövést. Fájdalmas bőrkinövés, mely mielőbbi megoldást igényel.

A tyúkszem előfordulása leggyakrabban vírusos, ez inkább a gyerekekre, fiatalokra jellemző, míg az ortopédiai okok miatt kialakult bőrkeményedések, kinövések inkább az idősebbeket érintik. A tyúkszem egyik típusa tehát a fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, ám a probléma és a tünetek szinte ugyanazok.

Melyek pontosan ezek a tünetek?

Lényegében egy talpon lévő, fájdalmas bőrkinövésről van szó, melynek mérete néhány millimétertől egy centiig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több ilyen kinövés is elterjed.

A bőrkeményedés ezen fajtája sokszor fájdalmas, és a környékén gyulladás is fennállhat. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem szemölcs támadta meg a lábunkat.

A tyúkszem kezelésének első lépése megállapítani, hogy mi okozta azt, utána lehet megkezdeni a gyógyítását. Amennyiben ortopédiai problémáról beszélünk, akkor a lúdtalp, vagy harántsüllyedés lehet a fő ok, itt a kiváltó probléma a nem megfelelő lábbeli.

Ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazásában kell keresni. Ha a tyúkszem tartósan fennáll és semmilyen módszerrel nem javul, akkor végső esetben szóba jöhet a sebészi ellátás is.

Sajnos megállapított tény, hogy néhány egészségügyi probléma kedvez a tyúkszemek kialakulásának, ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés.

Milyen házi módszerek segíthetnek, ha már kialakult a tyúkszem?

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel vagy reszelővel az elhalt hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében, illetve a patikában számos ecsetelő kapható, melyekkel felvehetjük a harcot a fájdalmas dudorok ellen.

Segíthetnek a gyulladáscsökkentő növényi krémek is, mint a kamilla vagy a körömvirág. A tyúkszemtapaszok is segítenek, melyek lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, illetve védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszem mindig egyben jelzés, hogy valamit nem megfelelően csinálunk, vagy nem jó az immunrendszerünk. Ami jó hír, hogy az említett bőrelváltozás megelőzhető, méghozzá immunerősítéssel, illetve megfelelő lábhigiéniával és a helyes cipő/talpbetét viselésével, valamint a fennálló ortopédiai problémák kiküszöbölésével. Ne hanyagoljuk el lábfejünket!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?