Menü

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.

Tudták, hogy mire ezek a vizek a földfelszín alól a felszínre bukkannak, rengeteg kőzetből szívják fel magukba az ásványi anyagokat, oldott gázokat? E vizek hidegek és melegek egyaránt lehetnek. A termálvíz vagy hévíz például 30 Celsius fokosnál is magasabb hőmérsékletű.

A gyógyvizek a típusaik és hatásaik alapján különböző csoportokba sorolhatók: vannak belső felhasználásra való iható, illetve külső felhasználásra például fürdésre szánt nem iható vizek és végül azok, melyek mindkettő halmazba tartozhatnak.

A kénes gyógyvizet sokan ismerik, élénkíti a légzést, javítja a szervezet kénháztartását. A gyógyvíz fogyasztása ajánlott csökkent gyomorsav termelődés esetén. Inhalációs formában is használható.

Létezik radon tartalmú gyógyvíz. A radon gyógyvíz értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedést, hatékony cukorbetegségben és köszvényben. Inhalációs formában is alkalmazható. Ellenjavallata viszont van, legfeljebb csak 3-4 hetes kúra engedélyezett.

Az egyszerű termálvíz nagyon népszerű és közkedvelt. Az aranyér, a hüvely betegségeiben és a bőrbetegségekben hatékony a gyógyító hatása. Ellenjavallat, hogy szív és veseműködési zavarok esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Léteznek savanyú gyógyvizek és egyszerű szénsavas vizek. Ezek fokozzák a gyomorsav termelődést, az idegrendszerre pedig nyugtatón hatnak. Fürdő esetén javul a bőr vérellátása és anyagcseréje is. Ellenjavallatot szem előtt kell tartani, mely szerint a gyomorsav túltengés, gyomorfekély és kóros puffadás, előrehaladott visszér esetén nem alkalmazható!

Az alkalikus gyógyvíz, Na, K, Hidrogén-karbonátos ásványvizek csoportja nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsav -csökkentő és gyorsítja a sejtek működését, vesekőnél és coli fertőzésekben azonban nem alkalmazható.

A földes-meszes gyógyvíz, Ca, Mg, H-karbonátos / CaMgHCO3/ ásványvíz típus és általános gyulladáscsökkentő hatású, a csontritkulás kezelésére is kiváló, mozgásszervi betegségekben és nőgyógyászati betegségekben javasolt. Vizelethajtó tulajdonsága nem elhanyagolandó és ellenjavallatként vegyük figyelembe, hogy székrekedés esetén nem alkalmazható.

A konyhasós gyógyvíz, Na és Kloridionokat tartalmaz, mint tudjuk nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését növeli, mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati betegségekben ajánlott. Pikkelysömör és az immunrendszer erősítésére is hatásos. Magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható ez a gyógyvíz!

A keserű sós gyógyvíz gyomor és bélhurutban, illetve epe panaszokban ajánlott, hashajtó hatása jelentős. Gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható.

A vasas gyógyvíz vashiányos állapotokban kiváló, nőgyógyászati betegségekben is ajánlott, ellenjavallata nincs.

A jódos, brómos gyógyvíz többek közt a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetén ajánlott.

A víz nélkülözhetetlen az élethez, a megfelelő vízfogyasztás létfontosságú, ám ha olyat fogyasztunk, amely még gyógyhatású is, akkor pláne hozzátettünk egészségünk megőrzéséhez. S végezetül egy tipp, próbálják ki a kedves olvasók, hogy egy hétig ásványvízzel mosnak arcot.

A szénsavas víz tényleg csodákat művel. Fokozza a bőr védekezőképességét, mélyen tisztítja a pórusokat, kiszedi a szennyeződéseket, valamint eltávolítja a felesleges zsírt, felpezsdíti a vérkeringést. Rendszeres alkalmazása késlelteti a bőröregedést.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.