Menü

Fürdődézsa otthon, hogy a nyár érzése mindig velünk legyen

A relaxálás, a vízben való pihenés, már az ókorban is kedvelt időtöltés volt, így a fürdők különböző társas programok színtereivé alakultak. Így van ez ma is. Az összejövetelek alkalmával, főleg nyáron, biztosan előkerülnek a medencék, és a különféle vízi alkalmatosságok. A rég elfeledett tevékenységek is virágkorukat élik, és időről-időről, de új és modern köntösbe előkerülnek ismét. Ide sorolhatjuk a dézsázást is. Ez a csobbanási lehetőség, tökéletes kikapcsolódást biztosít családi és baráti összejövetelek esetén. A wellness élményt fokozhatjuk különféle illóolajok és fürdősók alkalmazásával, amelyek belélegezve átjárják és ellazítják az egész testünket. Mindezt élvezhetjük, akár az udvarunkban.

Miért jó?

Minden évszakban használható. Akár nyáron vágyunk egy kis hűsölésre, akár télen egy meleg fürdőre, mind a kettőt megtehetjük a dézsában. Ez egy egyszeri beruházás kategóriába tartozik. Tehát ha beszerezzük, aztán hosszú évekig élvezhetjük jótékony hatását. Bárhol kialakítható, ugyanis nem kell hozzá hatalmas terület, nem kell alapot ásni, vagy átalakítani a házat miatta. Akár a terasz csücskében is elfér. Mindezzek mellet, pedig igen esztétikus. Akkor használjuk, amikor csak kedvünk tartja, nem kell hosszú sorokat várnunk, hogy megmártózzunk a vizében. Kedvünk szerint variálhatjuk a víz hőmérsékletét, a fatüzelésű kazánjának köszönhetően.

Mire kell figyelni?

A dézsa fala túl magas, tehát egy külső lépcső vagy belépő alkalmazása fontos. További kiegészítők lehetnek még az ülések, illetve a kapaszkodók is. A vizének folyamatos fűtésre van szüksége, különösen, ha téli időszakban szeretnénk azt használni. A fűtést fával fűthető kályhával lehet megoldani, mely pár óra alatt képes felfűteni a vizet, így azt rövid időn belül igénybe lehet venni. A dézsába töltött vizet leengedhetjük használat után, de arra is van lehetőség, hogy folyamatosan töltve legyen. De ilyenkor gondoskodni kell a friss víz utántöltéséről, hiszen bekormosodhat, zavarossá válhat. A fűtés mellett, pedig emeljük meg a víz só tartalmát a téli időszakban, ezzel is biztosítva, hogy ne fagyjon be a víz. Az ideális vízhőmérsékletet befolyásolhatja az időjárás és az évszak is, de általában a 36-40 fokos intervallumot szokták megadni.

Hogyan hat ránk?

Megnyugtatja az idegrendszerünket, ezáltal stresszoldó hatású és feltölt minket pozitív energiával. Relaxálni, meditálni, magunkban elmélyülni tökéletes. Ha sót teszünk a vízbe, akkor salaktalanítjuk a szervezetünket, illetve kedvezően hat a mozgásszervi betegségekre, a vérkeringésre, ellazítja az izmokat, erősíti az immunrendszerünket. A nyugodt alvásban is sokat segít, ha a meleg vízben megmártózunk esténként. A légző rendszerünkre is jó hatással van, ugyanis segít felszakítani a tüdőben, a hörgőkben lévő váladékot, vagyis légúti megbetegedések estén is kifejezetten hasznos lehet. Főleg ha illóolajokat és különböző sókat is használunk. A sónak köszönhetően jótékony hatással van, az ekcémás tünetekre és pattanásos bőrre.

Összességében elmondhatjuk, hogy remek központi eleme lehet egy dézsa a kertünknek. Abban is biztosak lehetünk, hogy akár egyedül elmélyülten, vagy buli közepén a haverokkal használjuk a lelkünk és testünk is gyógyul általa. A megfelelő karbantartásra és használatra természetesen figyelni kell, ahhoz, hogy hosszú évekig a társunk maradhasson.

Végezetül, pedig leírom, mit tanultam én (először próbáltuk ki) a nyaralás alatt, a dézsafürdőzésről:

Felmelegszik a víz 4-5 óra alatt.
Nem kell a kályhát teli hányni fával, elég rá 3 db nagyobb méretű fa. Az is bőven elég, hogy kellemesen meleg legyen, és tartsa a hőmérsékletet. Ha nem így teszünk, akkor túlforró lesz a víz és vagy hűteni kell, vagy várni, hogy visszahűljön.
Ha üvegpohárba viszünk magunknak innivalót a kiszáradás ellen, semmi féle képen ne tegyük a dézsa oldalsó peremére, vagy biztosak lehetünk benne, hogy szegényebb lesz a készletünk egy pohárral. Garantált a pohártörés veszélye.
Érdemes egy lábmosót is beszerezni a lépcső mellé. Amikor befelé igyekszünk a vízbe, mossuk le a lábunkról a szennyeződést, ezzel is garantálva a víz tisztaságát.
Legyen kéznél egy szűrű vagy háló, ugyanis a kerti bogarak is élvezettel csobbannak a dézsába.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.