Menü

Klímatisztítás – hogyan, mikor, miért?

A forró nyári kánikulai napokban bizony életmentő érzés a klíma használata, akár otthon, akár az autóban, akár munkahelyen, azonban nem elhanyagolandó annak karbantartása. Milyen gyakran kell kitisztíttatni a légkondit? Miért van erre szükség, hogyan tegyük, erre keressük a válaszokat.

Miért fontos a klíma tisztítása?

Ezt a lépést sokan félvállról veszik, pedig a koszos légkondinak negatív élettani hatásai is lehetnek. Azért fontos tisztíttatni, mert a kültéri egységek a szabadban vannak, ebből kifolyólag pedig szennyeződés rakódhat rájuk és ha ezeket nem távolítjuk el, a berendezés meghibásodhat.

Nemcsak a kültéri részek, hanem a beltéri egységek is porosodnak, ami pedig kedvez a kórokozók megtelepedésének, a gombák, vírusok, baktériumok pedig károsak az egészségre. A klímaberendezéseket még a szezon kezdete előtt érdemes megnézetni szakemberrel, aki elvégzi a karbantartást.

Milyen gyakran kell ezt megtenni?

Nos nem mindegy, hogy hol és milyen gyakran használjuk a klímát. A munkahelyen vagy egy üzlethelyiségben jóval magasabb a koszolódás, mint az otthoni környezetben. A legjobb szezonváltáskor, de évente minimum egyszer vagy kétszer mutassuk meg szakembernek.

Hogy történik a klímatisztítás?

A folyamat alatt klímafertőtlenítést és a klímatisztítást is kell érteni egyaránt. Fertőtlenítéskor speciális vegyszerekkel a légkondicionáló belsejét fertőtlenítik, megtisztítva a megtelepedett baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól.

Miért jobb, ha a tisztítást szakember végzi?

Mert a légkondi burkolatának szimpla letörlése, gombaölő spray-vel való lefújása vagy a szűrő lemosása nem ugyanaz, mintha a klíma szakszerű karbantartását végeztettük volna el. A szakszerű karbantartás alatt a klímát áramtalanítják, a beltéri egység burkolatát eltávolítják, leemelik a szűrőt, az egységet szétszerelik. A berendezést gombaölővel kezelik, majd szakszerűen bekapcsolják és járatják hűtés üzemmódba kapcsolva alacsony hőmérsékletre állítva, így a rendszert átjárja ez a vegyszeres tisztítás.

A mechanikus szűrőket átmossák, a fertőtlenítést elvégzik. A karbantartással a berendezés sokkal energiahatékonyabban működik a továbbiakban és elkerülhető a meghibásodás is.

A rendszeres karbantartásokat mindenképp érdemes még a szezon előttre időzíteni, hogy mire szükség lesz rá, gondtalanul működtethessük. Ráadásul a klímaszezon közepén már nehéz lesz jó szakembert találni.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.