Menü

Lázcsillapítás házilag

A láz nem betegség, csak tünet. Ha lázasak vagyunk, okkal gyaníthatunk a háttérben valamilyen betegséget. A lázat leggyakrabban különböző baktériumok és vírusok okozta fertőzések váltják ki, ezek mellett azonban lázas állapot állhat elő még gyulladások vagy daganatos és allergiás betegségek velejárójaként is.

A lázas állapot kiváltói között főként a nátha, az influenza, koronavírus fertőzés, a torok-, bél- vagy gyomorfertőzések és a májgyulladás fordulnak elő.

Mi történik láz esetén a testünkben?

Egy felnőtt ember testhőmérséklete egészséges működés esetén 36 és 37,2 °C között mozog. Ez azonban nem egy kőbe vésett törvény, mert a normális érték egyéntől és napszaktól függően ingadozhat. Pl. étkezéseknél, és intenzív sportolás közben is a normál érték fölé emelkedhet. A gyerekeknek magasabb a testhőmérsékletük, és náluk a napi ingadozás is szélesebb spektrumú, mint a felnőtteknél.

A lázról akkor beszélünk, amikor a hőtermelés és hőleadás aránya eltolódik. A változást az agyban lévő hipotalamusz okozza. Működése következtében egy pirogén nevű anyag szabadul fel a fehérvérsejtekből. Általában 37,5 °C-ig hőemelkedésről, afölött viszont már lázról van szó.

A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes baktériumok és vírusok szaporodását és ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. Ezzel egyidőben fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése. A láz tehát eredendően hasznos jelenség, amelynek teljes megszüntetése nem feltétlenül szükséges. Ugyanakkor a tartósan magas láz keringési elégtelenséget, sokkot, tudatzavart, csecsemőknél pedig lázgörcsöt is okozhat, ezért fontos a kicsik lázának helyes csillapítása.

Mivel a tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, fontos, hogy a lázat már az orvos érkezéséig, tanácsáig csillapítsuk. A gyermekeknél indokolt lehet a gyors lázcsillapítás gyógyszerrel, de, ha tehetjük, inkább forduljunk a jól bevált házi módszerekhez.

Mit tehetünk láz esetén?

A lázas beteget nem célszerű nagyon felöltöztetni vagy meleg takarókkal betakarni. A sok ruha és a meleg takaró ugyanis akadályozza a test megnövekedett hőjének leadását. Tilos a forró fürdő, valamint a forró ételek és italok fogyasztása. Sokan isznak ilyenkor gyógyteákat, de ezeket lázas állapotban langyosan célszerű fogyasztani.

Folyadékpótlás

Lázcsillapítás gyógyszerek nélkül. Ha valaki lázas, jobban verejtékezik, mert a teste így védekezik a túlmelegedés ellen. A verejtékezéssel veszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Kicsiknél nagy a veszélye ilyenkor a kiszáradásnak, náluk ezért különösen fontos a folyadékpótlás! Felnőtteknél is szükséges, ugyanis a folyadékveszteséggel a verejtéktermelés is csökken, ezáltal a láz emelkedik.

Hűtőborogatás és hűtőfürdő

Lázcsillapítás vizes borogatással. A hűtőborogatást célszerű a homlokra, csuklókra és a bokákra tenni. Ha nagyon magas a láz, akkor nem túl hideg vizes törölközőbe vagy lepedőbe is tekerhetjük az egész testet.

A hűtőfürdőnél ügyeljünk, hogy a test hőmérsékletével egyezzen meg a víz hőmérséklete, majd további hideg víz adagolásával hűtsük le 32-33 °C-ra. A fürdővíz érje a test minél nagyobb felületét, de 5-10 percnél tovább ne ültessük benne a beteget.

Lázcsillapítás házilag krumplival

Régi erdélyi lázcsillapítási módszer ez, amit gyerekeknél is alkalmazhatunk. Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be. Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek.

Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg: forró lesz és szinte teljesen száraz. Célszerű a lábunk alá nejlonzacskót és egy régi törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn, amit csak fehérítővel tudunk eltávolítani.

Ez egy nagyon egyszerű módszer a láz csillapítására. Mielőtt mást megpróbálnál, próbáld ki ezt! Nem kellemetlen, és gyors eredményt érhetünk el vele, akár pici gyerekeknél is bátran alkalmazható.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?