Menü

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Talán nem mindegy, hogy milyen pózban alszunk?

Ma megtudtam, hogy nem. Jó esetben 6-8 órát töltünk alvással. (megjegyzésem: a háromgyerekes anyukák is tudnak 8 órát aludni, csak 3 nap alatt) Nos azt tudjuk, hogy az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Az alvás nagyon fontos az idegrendszer, a szervezet megfelelő működéséhez. Hiánya betegségek kialakulásához is vezethet. Az alvás során töltjük fel szervezetünk energiaraktárait, ekkor dolgozzuk fel a minket ért eseményeket.

A magánéleti problémák, a munkahelyi gondok, a mindennapi stressz sajnos nagymértékben befolyásolja az alvásminőségünket, pedig a pihentető alvás hiányában romlik a koncentráció, az alváshiány ugyanis a szervezet anyagcsere-folyamatait is negatívan befolyásolja, hozzájárulhat például a cukorbetegség kialakulásához, de az immunrendszert is gyengíti.

Melyik oldalon érdemes aludni?

Tanulmányok szerint a testhelyzetnek óriási jelentősége van, ugyanis nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb oldalunkon alszunk-e. Az orvosok a bal oldalunkon való alvást javasolják, máris mutatjuk, hogy miért.

Hatékonyabb így a nyirokrendszer. A fő feladata, hogy ezen keresztül távoznak a szervezetből a salakanyagok, a bal oldalunkon való fekvés pedig ezt az állapotot segíti elő. Segít a szívnek könnyebben elegendő mennyiségű vért pumpálni az erekbe.

Ha jobb oldalunkon alszunk, akkor ugyanez a szívünknek plusz energiabefektetéssel jár.

Segíti az emésztést. Ha jobb oldalunkon alszunk, utat engedünk a gyomorsav áramlásának a nyelőcsőbe, amely a legfőbb okozója a savas refluxnak, ilyenkor mindenképpen érdemes kipróbálnunk, hogy másik oldalunkon alszunk. Tehermentesíti a lépet, hogy hogy gyorsabban tudja megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól, amelyre így sokkal hatékonyabban képes.

A fentiek mellett megemlítendő, hogy a leghatásosabb fiatalító program a megfelelő mennyiségű és minőségű pihentető alvás, enélkül a világ legjobb kozmetikumai sem érnek semmit és a fogyókúránk sem lesz eredményes. Ha nehezen megy az alvás, alkalmazzunk gyógynövényeket, teákat, mérsékeljük a koffeinfogyasztást, kerüljük a nehéz ételeket, tanuljunk meg stresszoldó technikákat, állítsuk megfelelő hőmérsékletűre a hálószobát, ne telefonozzunk vagy tabletezzünk elalvás előtt és a televíziót se kapcsoljuk be lefekvés előtt egy órával. Ha mindez nem segít, keressünk fel egy alvászavarokkal foglalkozó szakértőt!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.