Menü

Munkakeresés az újévben egy jó önéletrajzzal

Újév, új élet, van, aki ilyenkor tényleg új életet kezd, más munkahely után néz, de nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi. Íme, pár jó tanács az önéletrajzzal kapcsolatban.

Első körben nézzük meg, hogy mi az, amihez értünk. A munkáltatók többsége kéri, hogy szakképesítéssel jelentkezzünk egy meghirdetett állásra, hiszen így tartják a munkavállalót kompetensnek a munka elvégzésére. Bizonyos területeken elengedhetetlen a szaktudás, gondoljunk arra, hogy egy programozó ne álljon neki műteni, mert nem fog menni neki valószínűleg, és ugyanígy igaz ez fordítva is.

Keressünk olyan állást, ami a mi tudásunkhoz passzol, különben mindkét fél számára kínos szituációkat okozhatunk.

Második körben pedig írjunk egy pontos, minket, tudásunkat, tapasztalatainkat jó fényben feltüntető önéletrajzot, ami arra hivatott, hogy elintézzen nekünk egy személyes állásinterjút. Nagyon sok mintát lehet már az internetes oldalakon találni, de nem mindegyik felel meg a normáknak.

Felülre írjuk fel nevünket, adatainkat, elérhetőségeinket. Lehetőség szerint ne olyan e-mail címet adjunk meg, ami komolytalan.

Következő részben adjuk meg végzettségeinket, egészen az általános iskolával kezdve, szépen sorban. Mindent írjunk be, amit elvégeztünk, legyen az gimnáziumi érettségi, egyetemi mesterképzés, vagy felnőttképzési tanfolyam. Utána jöhetnek a munkahelyek, ugyanilyen séma szerint, vagyis időrendi sorrendben. Minden munkahelyi tapasztalat hasznos lehet, de vigyázzunk a megfogalmazással, mert visszatetsző lehet, ha negatívan kommunikálunk egy korábbi munkáltatóról. Persze nem kell hazudni, de illendően kell fogalmazni. Törekedjünk a tömör, rövid mondatokra és arra, hogy kiemeljük, mennyi tudást és tapasztalatot szereztünk.

Az egyéb képességekkel folytassuk, mint például nyelvvizsgák, jogosítványok, Office és egyéb programok használatában való jártasság.

Végül pedig jöhet a motivációs rész, ahol leírhatjuk, hogy mennyire türelmes, kedves, tapasztalt dolgozók vagyunk, hogy mennyire vagyunk empatikusak, jó a megoldó képességünk és egyedül vagy csapatban tudunk inkább jobban dolgozni. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy sem a humor, sem a frappáns megfogalmazás nem bűn, én például azzal érveltem a türelmem és kitartásom mellett, hogy három fiúgyermek anyukája vagyok. Ugye, hogy ugye?!

Mindig kell képet csatolni, hiszen a leendő munkáltatónak muszáj arcához kötnie az olvasottakat. Ennél figyeljünk arra, hogy a képen rendezetten, tisztán és csinosan nézzünk ki, hiszen ez ad egy utolsó összképet rólunk. Ne válasszunk rikító hátteret, igyekezzünk hivatalosan fogalmazni, és olyan szavakat belerejteni, amik kapcsolhatóak a megpályázott pozícióban majd használni fogunk.

Mindez egy komolyan vehető munkavállaló képét fogja mutatni, amivel könnyebben tudunk munkát találni. Fontos a gyors áttekinthetőség és a helyesírás ellenőrzése is a leadás előtt.

Ne féljünk lépni, ha új irányt akarunk adni az életünknek, de gondosan készítsünk önéletrajzot ehhez, amivel ki tudjuk emelni értékeinket, tudásunkat, meg tudjuk mutatni egyéniségünket és munkabírásunkat.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!