Menü

Kollagén italok – avagy a ráncok elleni csodaszer

A kollagén egy emberi szervezetben is megtalálható fehérje. Görög eredetű szó, jelentése ragasztó, ami jól mutatja funkcióját: kötőszöveti elem, mely mindenütt jelen van a szervezetünkben. Legnagyobb részben a bőrünkben található, de fontos részét képezi az ízületeinknek, izmainknak, csontjainknak, körmünknek, hajunknak, valamint fogainknak is. Jelen esetben a bőrünkben található kollagénről lesz szó, hiszen ennek köszönhetjük sima és rugalmas bőrünket, valamint ennek hiánya okozza a ráncok kialakulását.

Testünk is termel kollagént, azonban ez a folyamat az idő előrehaladtával lassul, nagyjából 25 éves korunk körül kezd el csökkenni a kollagén mennyisége. Természetesen ezt a folyamatot felgyorsíthatják olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, túlzott cukorbevitel, UV-sugárzás vagy alkoholfogyasztás. De mi a helyzet azzal, ha lassítani szeretnénk a folyamatot? Erre próbálnak megoldást nyújtani a kollagén italok. De vajon tényleg működnek?

A kollagén italok azt ígérik, belülről, a bélrendszerből felszívódva támogatják bőrünket abban, hogy rugalmas és sima maradjon. Egy 2019-ben végzett tanulmány szerint a kollagénkiegészítők javítják a bőr kollagénsűrűségét és rugalmasságát, azonban ez laboratóriumi körülmények között zajlott, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezek a termékek a lakosság körében, otthoni használattal is ugyanilyen eredményesek.

A kollagén felszívódásával kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a teljes kollagénláncok nem képesek egészben átjutni az emésztésen, majd felszívódni. Ezek a hatalmas fehérjemolekulák peptidláncokból, azok pedig aminosavakból állnak, vagyis a bélrendszerünkben ezekre bomlanak le. A legtöbb kollagénkiegészítő hidrolizált formában tartalmazza a kollagént, ami így nagyobb eséllyel jut el a bőrünkig, hogy ott támogassa a kollagénraktárak épülését. Sok esetben egyéb hozzávalókat is tartalmaznak ezek a készítmények, ilyen például a hialuronsav és a C-vitamin.

Ami sok esetben téves információ, az az, hogy létezik a kollagénkiegészítőkből vegán variáció. A kollagén egy állati fehérje, így növényekből lehetetlen kinyerni. Jelenleg a kollagént szarvasmarhákból vagy tengeri állatokból (halbőr) nyerik ki és bár kísérleteznek a laboratóriumi körülmények között előállított kollagénnel, ezeket nem kifejezetten kozmetikai céllal készítik. Ilyen értelemben nem létezik vegán kollagén ital, azonban készülhetnek olyan módszerrel, ami kizárólag halászati ipari hulladékot használ fel, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt hatását a folyamatnak.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.