Menü

Milyenné válnak a függők családjában felnőtt gyermekek?

Számos kutatás foglalkozik az alkoholizmussal vagy más függőséggel küzdő személyek felkutatásával, elemzésével és kezelésével, de csak kevés szó esik az őket körülvevő családról és a függőség negatív hatásairól rájuk nézve.

Legnagyobb hatás az alkoholista vagy függő közvetlen családtagjait érinti, de további rokonok, barátok és akár a munkáltató is érezheti az alkoholizmus vagy más függőség okozta terheket. A folyamatos ígérgetések, sikertelen leszokási próbálkozások és segítési szándék együttesen teszi résztvevőké a családtagokat, s betegednek meg ők maguk is érzelmi szempontból. Kétségtelen tény, hogy sok gyermek nő fel alkoholista vagy függő szülő(k) mellett, de ennek azonosítása több okból is nehézkes. Itt főként a szégyenérzetet érdemes megemlíteni. Egy függő családban a fókusz a szeren, a szerfogyasztáson és gyakran a megvonáson van, ezáltal nem teremtődik megfelelő környezet a gyermek számára. Hiányzik a szülői melegség, a határok és a tiszteletteljes bánásmód és a megfelelő szülői minta.

Ennek nyomán olyan viselkedésmódok alakulnak ki, melyek a függő környezetben előnyösek lehetnek a gyermek számára a túlélés szempontjából, azonban onnan kikerülve, felnőttkorban ezek jelentős problémákat okozhatnak.

1.találgatják, hogy mi a normális — A kaotikus, enyhén őrültnek és bizarrnak címkézhető mindennapok nyomán kialakult egy túlélésre szolgáló fantáziavilág, ahol a gyermek találgatta, hogy milyen lenne a normális élet, a normális szülők, stb. Ez a fantáziavilág megmarad felnőttkorra is, mely legtöbbször eltávolodott a valóságtól, ezért tűnhet sokszor a reakciójuk furcsának, érthetetlennek.

2.halogatnak — Gyermekként hozzászokott, hogy senki nem segít neki tanulni, nem bíztatja, nem ötletel vele, nem segít a célkitűzésekben. Ehelyett sokkal inkább az ígérgetések és befejezetlen tervek maradtak meg példaként, mely alapján a gyermek megtanulta, hogy ő nem képes erre, nem tudja átlátni a folyamatot, s a kudarc elkerülése érdekében inkább halogat.

3.hazudnak, még akkor is, ha igazat is mondhatnának — Megtanulták, hogy a függőségről nem szabad beszélni, az iskolában, a barátokkal és a családban egyfajta álarcot kell felvenni, hogy elrejtsék a kellemetlen valóságot. Ez az álarc beépül a mindennapi működésmódba, s már automatikusan megjelenik.

4.kíméletlenül ítélik meg önmagukat — Gyermekként állandó kritikák érték, felelősségre vonták, s nem érezhette, hogy elég jó. Ha valami rossz dolog történt, az az ő felelőssége volt, de ha például jó jegyet hozott az iskolából, akkor az nem az ő érdeme volt, hanem a tanáré. Emiatt eltorzult az énkép negatív irányba, ami minden tulajdonságot és képességet “megfertőzött”. Emiatt nehézkes a dicséret elfogadása is, hiszen az nem összeegyeztethető a magunkban kialakított negatív képpel.

5.nehezen szórakoznak — Nehezen engedik el magukat, sokszor görcsösek, “túl felnőttesek”, hiszen előbb fel kellett nőniük.

6.túl komolyan veszik önmagukat — Kapcsolódóan az előző ponthoz, hamar meg kellett tanulnia felnőttesen viselkedni, akár a szülő(k)ről gondoskodni, takarítani utánuk, háztartási feladatokat ellátni, s ezzel elsuhant az önfeledt gyermekkor. Emellett szinte soha nem látott otthon őszinte nevetést, viccelődést.

7.nehézségekkel küzdenek a bensőséges kapcsolatokban — Szeretnének egészséges, felnőtt, bensőséges kapcsolatokat kialakítani, de erre nem kaptak megfelelő mintát a családjukban. Sokkal inkább egy “se veled se nélküled” kapcsolatnak lehettek tanúi, amely alapján a szeretetre való képtelenség és a közeledés elutasítása alakult ki sémaként.

A fent említett pontok bármely kombinációja vagy akár mindegyike megjelenhet függő szülő(k) felnőtt gyermekénél, melyek jelentős nehézségeket okozhatnak a mindennapokban, az életvitelben és a kapcsolatokban, de gyakran nem tudja maga a személy sem, hogy miért nem érzi jól magát a bőrében.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!