Menü

A világ legritkább és legfurcsább allergiái

Az, hogy én a parlagfűre vagyok allergiás, más a porra, a szénanátha például egy viszonylag mindennapos dolog, gyakori. Szenvedünk tőle, de nincs benne semmi meglepő, ahogy egy tejcukorallergia vagy egy gluténérzékenység sem ritkaság sajnos manapság. Az, hogy valaki a vízre, netán a testmozgásra, vagy a pénzre érzékeny, már egy egészen érdekes és különleges dolog. Nézzük a világ legritkább és legfurcsább allergiáit.

Létezik olyan ember, aki a vízre érzékeny. Jól olvasták. Az aquagenic urticaria egy ritka állapot, amely viszketést és fájdalmas csalánkiütés tud okozni, amikor a beteg vízzel érintkezik.

Talán elsőre vicces kifogásnak hangzik, pedig valójában létezik olyan, aki a testmozgás miatt kerülhet bajba. Bár rendszeres testmozgás egészséges, van néhány ember, akiknek muszáj elkerülniük az edzőtermet.

A testmozgás okozta anafilaxia és az urticaria rendkívül ritka és súlyos allergiás reakció, melyet a testmozgás vált ki, s amelynek tünetei közé tartozik a csalánkiütés, a gyomor-bélrendszeri problémák, sőt az anafilaxia is. Az anafilaxiás sokk kifejezést hallhattuk már, bár más néven is ismert, lényege, hogy életveszélyes állapot, tünetei között szerepel a fejfájás, a légutak szűkülete. Bizony így nagyon kockázatos bármiféle sportot végezni. Pláne egyedül, amikor nincs segítség.

Nehezen hiszem el, hogy ilyen allergia is létezik, pedig bizony vannak néhányan, akik allergiás reakcióktól szenvednek, ha pénzérmét érintenek meg. Ez annak jele, hogy allergiás az illető a nikkel-szulfátra. Nekik kerülniük kell szigorúan az olyan fényes tárgyakkal való érintkezést, mint ékszerek, ruhadarabok fémrészei, hajtűk, öngyújtók és még néhány kilincs is. Kesztyű viselete ajánlott.

Vannak olyanok, akik nem a vízre, nem a pénzre, nem a testedzésre, hanem az emberi érintésre reagálnak érzékenységgel. Ez az urticaria egy formája, és gyakran egy életen át tartó állapot.

Napfény-allergiáról én már hallottam sokszor, ennek fő tünetei közé tartozik a csalánkiütés, ami a napsugárzás hatására jelenik meg. Fontos, hogy a betegek kerüljék a napfényt, mivel ez hányingert és szédülést okozhat. Hisztaminellenes szerek és a napfény kerülése segít minimális szinten tartani a reakciókat.

Akár ritka allergiában szenved valaki, akár „hétköznapibb” érzékenységben, például a szénanáthában, elengedhetetlen az orvosi tanácsadás és kezelés. Az allergia súlyossága az enyhe fokozattól az életveszélyesig terjedhet, ezért sosem maradhat kezeletlen.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?