Menü

Jó-e, ha a kutya macskaeledelt (is) eszik?

Van valami a macskaeledelben, ami ellenállhatatlanul vonzóvá teszi a kutyák számára. A legtöbb kutya, ha éppen rendelkezésre áll egy kis cicaeledel, biztos, hogy kilő a helyéről, és behabzsolja cicák eledelét.

De vajon jó-e ez az egészségüknek? Mikor előnyös? Káros is lehet?

Mi a különbség a kutya és a macska szárazeledel között?

A kutyák mindenevők (de legpontosabban háziasított ragadozók), ezért a részükre készített eledelek sokkal változatosabbak lehetnek, hiszen növényi, illetve állati eredetű tápanyagokat is tartalmazhatnak. A cicák viszont igazi ragadozók, az évezredek során is azok maradtak, hiába háziasította őket az ember, megszelídíteni sosem tudta őket annyira, hogy ez a táplálkozási szokásaikra is átragadjon. Így tehát a macskatápok (jó esetben) csak állati eredetű tápanyagból állnak, és jóval magasabb a fehérje-, illetve zsírigényük is, mint a kutyáknak.

A macskáknak 11 esszenciális aminosavra van szükségük, míg a kutyáknak csak 10-re (a különbség a taurin). Ebből kifolyólag a cicaeledeleknek magasabb fehérje-, illetve zsírtartalommal kell rendelkezniük, és a megfelelő taurin koncentrációt is biztosítaniuk kell. Amiből az is következik, hogy a kutyaeledelek viszont nem illeszthetők egy cica étrendjébe.

Ez a magasabb tápanyagtartalom a kutyák számára sokkal finomabbá és illatosabbá teszi a macskaeledelt, és ha engednek a csábításnak (márpedig jól ismerjük a kutyákat – engedni fognak!), könnyen meghaladhatják a szükséges beviteli mennyiséget, ami pedig hosszú távon elhízáshoz vezethet.

Biztonságos-e, ha a kutya macskaeledelt fogyaszt?

Egy egészséges felnőtt kutyának, ha alkalmanként megeszi a macska ételét, semmi gondja nem lesz.

Lehet-e előnyös a kutyának, ha macskaeledelt fogyaszt?

Tulajdonképpen igen, bizonyos speciális esetekben, például daganatos megbetegedéssel küzdő kutyáknál nagyobb súlyvesztés, izomvesztés, gyenge étvágy esetén. Ilyenkor jó alternatívát biztosíthat a cicaeledel, hiszen ízletesebb, és több kalóriát biztosít. De jutalomfalatként sem felejtendő, hiszen minden szükséges tápanyag megtalálható benne.

Amikor a macskaeledel káros a kutyák számára

Néhány példát említünk most meg.

Ha a kutyának gasztrointesztinális problémái vannak. Ilyen esetekben a macskaeledel hányást, hasmenést okozhat.
Ha házőrző kedvencünk máj- vagy vesebetegségben szenved, fokozottan figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszon fehérjét, és ne egyen belőle túl sokat, hiszen az károkat okozhat az említett szervek működésében.
Elhízott kutyusoknak vagy akik hajlamosak hasnyálmirigy-gyulladásra (pl. a legtöbb schnauzer), muszáj kevesebb zsírt bevinniük, hogy fogyni tudjanak, illetve megelőzzék vagy megfékezzék a gyulladásos folyamatokat.

Ezekben a fent említett helyzetekben tehát még az alkalmi cicaeledel fogyasztás sem elfogadható, mert súlyosbíthatja az egészségügyi helyzetüket.

Mégis a „mennyire jó vagy rossz a kutyámnak a macskatáp” kérdésre a legpontosabb választ az állatorvosunk adhatja, aki tisztában van a kutyánk adottságaival, tápanyagigényével. Ezért ha biztosra akarunk menni, nyugodtan kérdezzük meg őt!

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!