Menü

A keserűsó, ami gyógyít és szépít is

A keserűsó az a természetes ásványi por, amely nagyszüleink háztartásának mindenkori részét alkotta, sokoldalúságával segít bajainkon és még bőrünk szépségére is jó hatással van, egyike azoknak a természetes gyógyhatású anyagoknak, amit a WHO is elismer.

A keserűsó, vagyis magnéziumszulfát, más nevén epsom só egy olyan vegyület, aminek semmi köze a hétköznapi konyhai felhasználású sóhoz. Magnéziumból, kénből és oxigénből ál és az angliai Epsom városában fedezték fel, innen eredeztethető az epsom só kifejezés is. Ezt a szert gyógyszertárakban lehet megtalálni, ott biztosan vegytiszta port vehetünk. Mi mindenre jó?

Külsőleg és belsőleg is sok mindenre alkalmazzák. Nagy elővigyázatossággal belsőleg alkalmazva, vagyis vízben feloldva és úgy elfogyasztva hashajtó hatással bír a benne található magnéziumnak köszönhetően. Szokták alkalmazni fogyókúrák és béltisztítókúrák alatt is, de fontos odafigyelni, hogy ne adagoljuk túl, hiszen durva hasmenést és puffadást okozhat. Egy adag, vagyis 2-3 evőkanál 3 deciliter vízben feloldva, reggel éhgyomorra fogyasztva pár órán belül eredményt hozhat. Terhesség és szoptatás alatt tilos a fogyasztása!

Külsőleg igazán sokrétű hatással bír. Használhatjuk rovarcsípések okozta méreganyag eltávolítására borogatással, hiszen szinte kiszívja a mérget az ember bőréből. Borogatással kezelhetjük az ízületi gyulladásokat és fájdalmakat, illetve segíthet a sérülés, rándulások okozta duzzanatok lehúzódásában is. Figyelem! Nyílt sebre és égési sérülésre ne alkalmazzuk! Nagyon jó a méregtelenítő hatása. Fürdővízbe szórva segít salaktalanítani a szervezetet, de ha nincs kedvünk hosszasan pancsolni, lábáztatóban feloldva, kezünkben egy könyvvel is használhatjuk, a magnézium segít a stressz leküzdésében is.

Aranyér kezelésére is kiváló, hiszen ülőfürdőben ázva összehúzza a megduzzadt szöveteket. Bőrünket is megfiatalíthatjuk vele, arcradírként kitisztítja a pórusokat, gőzölve kitágítja a pórusokat, ezzel pedig utat enged a hatóanyagok felszívódásának. Hajproblémáinkra is megoldást jelenthet, hiszen segít a zsírosodás és hajhullás megszüntetésében, mivel tápanyaggal látja el hajhagymáinkat. Mivel magnéziumot tartalmaz, ami egyik fő összetevője csontjainknak, bőrön keresztül felszívódva is segíti a csontok egészségét, ezzel is tehetünk a csontritkulás ellen. Javítja a szervezet inzulintermelését, megelőzi és enyhíti a migrén okozta fájdalmakat.

Manapság többet hallunk arról, hogy szervezetünkben könnyen felhalmozódnak nehézfémek és méreganyagok, ezek kiürítésének is hatásos szere a keserűsó. Érdemes hetente egy-két alkalommal sósfürdőt venni, olyan érzésünk lesz, mintha megfiatalodnánk. A magnézium nagyon enzim működését szabályozza szerveztünkben és a mai rohanó világban sajnos nagyon elterjedt probléma a magnéziumhiány. A magnézium a gyomorban nehezen szívódik fel, fürdővel, bőrön keresztül jobban hasznosul.

Nem is én lennék, ha nem hoznám szóba a kertben való alkalmazását. Növényeink is hálásak lesznek, ha némi epsom sóval segítjük növekedésüket és virágzás alatti tápanyagigényük kielégítését, például a paradicsom vagy a rózsa tövére szórva, de ne nyugodtan kedveskedjünk virágzó szobanövényeinknek is. Emellett, ha öntözővízhez keverjük, szuper rovar- és csigariasztót kapunk.

Akinek még van lehetősége, kérdezze nagyszüleit, mennyi mindenre használták ezt a természetes szert az életükben és gondos odafigyeléssel használjuk mi is gondjaink, bajaink, kertünk kezelésére.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.