Menü

Ezek a gyógynövények segíthetnek hányinger ellen

A hányinger általában rövid időn elmúlik magától, ám nagyon kellemetlen lehet. Így küzdhetünk ellene!

A hányinger kezelésénél természetesen fontos ismerni a kiváltó okot, hiszen ez alapján lehet a legjobb terápiát meghatározni. Sok esetben a háttérben meghúzódó ok gyógyításával a hányinger is elmúlik, és az is gyakran előfordul, hogy a hányinger rövid időn (néhány órán) belül magától, minden beavatkozás nélkül megszűnik. A hányingert nem mindig követi hányás, és az is lehet, hogy hiába hányt valaki, a hányinger csak rövid időre múlik el, de utána visszatér.

Többféle gyógyszer is alkalmazható a hányinger ellen, egy részük vény nélkül is kapható, másokat viszont csak orvos írhat fel. Ezeket a gyógyszereket összefoglaló néven antiemetikumoknak nevezik. A megfelelő gyógyszert a kiváltó ok alapján kell megválasztani (hiszen a hányinger fiziológiás oka más-más szervünkben kereshető), mert az eltérő hatóanyagok nem egyformán hatékonyak a hányinger különböző típusaira.
A hányinger ellen alkalmazható gyógyszerek lehetnek többek között antihisztaminok, dopamin- vagy szerotonin-antagonisták, de meglepő módon a B6-vitamin is sikeresen csökkentheti a hányingert. A gyógyszerek megválasztásánál természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, így a beteg életkorát, általános egészségi állapotát, továbbá a szedett egyéb gyógyszereket is.

Természetes módszerek a hányinger ellen

Jó néhány olyan fűszer- és gyógynövény van, amelyek alkalmazásával sikeresen enyhíthetjük a hányingert. Ezek hatékonyságát nemcsak a tapasztalatok igazolják, de számos kutatás is foglalkozik velük. A legismertebb ezek közül a gyömbér, melyben olyan aromás olajok találhatóak, melyek az idegrendszerre, a gyomorra és a bélrendszere egyaránt pozitív hatással vannak. A gyömbérből készíthetünk teát, elrágcsálhatunk egy darabka nyers gyömbért, de gyömbéres cukorkát vagy nyalókát is vásárolhatunk.
A borsmenta szintén emésztést segítő és gyomornyugtató hatású, mely nemcsak a hányingert, hanem a hasi fájdalmakat és görcsöket is csökkenti. Hányinger esetén elkortyolhatunk egy-egy csésze borsmentateát, de az is segíthet, ha borsmenta-illóolajat egy tiszta textil zsebkendőre cseppentünk, és rosszullét esetén beleszagolunk. A köménymagnak, az édesköménynek és az ánizsnak is lehetnek hasonló, a hányingert enyhítő hatásai, ezeket is érdemes kipróbálni, például főzetként, teaként.

Mivel a hányinger a testhőmérséklet emelkedésével járhat, a hideg borogatás is jót tehet. Mártsunk jeges vízbe egy tiszta törülközőt, csavarjuk ki, és ezt tegyük a tarkónkra, a homlokunkra, vagy töröljük át vele az arcunkat és a mellkasunkat.

Lehetőleg ne járkáljunk, ha hányingerünk van, inkább üljünk le. Ha a fekvés tovább fokozza a tüneteinket, támasszuk fel a fejünket néhány párnával. Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket a rosszullétről, segíthet a zenehallgatás, az olvasás vagy a tévénézés is.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.