Menü

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Magyarország lakosságának sajnos igen nagy része valamilyen gyógyszer tartós szedésére szorul. A statisztikai adatbázisban eléggé rossz helyen állunk az egészség terén. A legtöbbet felírt gyógyszerek a keringési megbetegedések kezelésére irányul, ezeket kizárólag orvos javaslata általi adagokban és időpontokban szedhetjük. Orvosunkkal egyeztessük, hogy lehetőség szerint úgy írja fel nekünk gyógyszereinket, hogy abból tudjunk tartani 2-3 heti mennyiséget tartalékban.

Melyek azok a szerek, amiket nem szedünk álladóan, mégis érdemes beszerezni?

Az első és legfontosabb, hogy fertőtlenítőszer és kötszer legyen egy csomagban. Sérülések bármikor érhetik az embert. Mindig steril eszközöket használjunk, ha egy csomag gézlapot felbontunk és nem használjuk fel azonnal, akkor azt a későbbiekben ne akarjuk sebeink lefedésére használni, mert így bármilyen baktériumot, koszt belekenhetünk a sérülésbe. Az égési sérülések ellátásához léteznek kifejezetten spray-k és kenőcsök is.

A drogériák polcain a legtrendibb sebtapaszokat is megtaláljuk, ezekkel a legkisebb bibiket és horzsolásokat is menővé varázsolhatjuk egy gyógypuszi kíséretében.

A vitaminok és multivitaminok világa olyan széles spektrumon mozog, hogy szinte bárki talál magának megfelelőt, korosztálytól függetlenül.

Érdemes a kis dobozunkba helyezni a következőket: lázmérőt, láz és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, tablettát vagy port hasmenés és szorulás esetére, gyulladáscsökkentő kenőcsöt, köhögéscsillapítót és köptetőt, savlekötőt, allergia kezelésére használható antihisztamin tartalmú kenőcsöt vagy tablettát. Itt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy oda kell figyelni, az adott szert hány éves kortól adhatjuk, mert nem mindent szedhet be egy kisgyermek. A gyógyszertárban dolgozó szakemberek pontos felvilágosítást tudnak adni arról, hogy mit vásárolhatunk meg nem vénykötelesen, vagyis nem kell felíratnunk orvossal.

Nem mindegy hol és hogyan tároljuk az orvosságokat A gyártóknak minden dobozon fel kell tüntetni a tárolási paramétereket és a lejárati időt. Otthoni tárolás szempontjából kétféle mód létezik, az egyik az, amikor hűtést igényel a szer, a másik pedig, amikor szobahőmérsékleten tárolható.

Megmaradt gyógyszert csak akkor szedjünk be, ha orvosunkkal ezt egyeztettük, de ellenőrizzük, hogy felbontás után meddig áll el, a dobozra vagy szirupok esetében az üvegre érdemes ráírni a felbontás dátumát.

Nagyon fontos, hogy medicinákat mindig gyerekek elől jól elzárható helyen tartsuk.

Amennyiben lejárt gyógyszert találunk otthonunkban, azt bármelyik legközelebbi gyógyszertárban térítésmentesen leadhatjuk, így biztosan az előírásoknak megfelelően kerülnek megsemmisítésre.

Minden pirula beszedése előtt feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal vagy kérjük ki gyógyszerészünk véleményét. Tarthatunk otthonunkban alapvető gyógyszereket, kötszereket, melyekkel megkönnyíthetjük mindennapjainkat.

A cikk megírása szakember bevonásával készült, ezúton is köszönöm.

Erdős Dorka

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.