Menü

A fogamzásgátlók leggyakoribb mellékhatásai

A fogamzásgátló tabletták a leggyakoribb, nagy biztonságú fogamzásgátló eszközök, ugyanakkor lehetnek bizonyos ellenjavallataik és mellékhatásaik.

A fogamzásgátló tablettáknak két típusa van. A kombinált tabletták szintetikus ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak, míg az úgynevezett minipill készítmények progesztin hormont. Éppen a hormontartalom az, amely alkalmassá teszi ezeket a készítményeket arra, hogy a fogamzás gátlásán kívül más problémákat is orvosoljanak, mint például a rendszertelen menstruáció, az erős vérzés, egyes bőrproblémák és bizonyos esetekben az endometriózis. Ugyanakkor természetesen a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére nem alkalmasak.

Közti vérzés: A szabályos vérzések közti időszakban jelentkező pecsételő vérzés a nők közel felénél jelentkezhet, főként a tabletta szedésének első három hónapjában. Ha azonban komoly vérzés jelentkezik vagy 5 napnál hosszabban pecsétel, mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.
Hányinger: Jellemzően ez is csak rövid ideig tartó panasz lehet, amire megoldást jelenthet, ha evés után vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.
Mellérzékenység: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésével a mell érzékenyebbé válik, amelyen esetleg segíthet egy jobban tartó melltartó és a koffein-, valamint a sóbevitel csökkentése. Ha fájdalom vagy más tünet is jelentkezik, szükséges az orvosi kontroll.
Súlygyarapodás: Bár kutatások nem támasztják alá, néhány nő mégis kismértékű hízást tapasztal a tabletta szedése során – főként csípő és mell tájon.
Hangulatingadozás: Különösen azoknak érdemes körültekintően fogamzásgátló módszert választani, akik már szenvedtek depressziótól. A tabletta szedése ugyanis kihathat a hangulatra, így ha tartósan jelentkezik a szorongás, mindenképpen beszéljünk erről orvossal.
Kimaradó menzesz: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésének szünetében sem jelentkezik vérzés. Ezt számos faktor befolyásolhatja, mint a stressz, nagyobb változások az életritmusban vagy betegségek. Ilyen esetben ajánlatos terhességi tesztet végeztetni.

Csökkenő libidó: Jellemzően csak átmeneti jelenségről van szó, a hormonrendszer változása miatt.
Vaginális diszkomfort: A tabletta szedése okozhatja a nedvesedés hiányát, illetve annak erősödését is. Ha nem múló jelenségről van szó, érdemes ellenőriztetni, nem fertőzés okozza-e a tünetet.
Kényelmetlenebb kontaktlencse viselés: Mivel lehet összefüggés a kontaktlencse viselése és a fogamzásgátlók közt, ezért bármilyen változással fel kell keresni a szemészt és a nőgyógyászt.

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!