Menü

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

Mitől alakulhat ki?

Az őszi fáradtság legtöbbször már akkor köszön be, mikor észrevehetően rövidülnek a nappalok. Valamint a napsütést felváltja az állandó borongós és csapadékos időjárás. Ez a mi hangulatunkra is nagy hatással tud lenni, mellé pedig társul az állandó fáradtság és levertség érzet. Valójában az őszi fáradtság a tavaszihoz hasonlóan a melatonin szintünk megemelkedése miatt történik. A szervezet az ősz közeledtével azt érzi, hogy a nyári időszak után lassítania kell. Azonban az emberekkel ez pont fordítva történik, hiszen a nyári szabadság után dolgozni vagy tanulni kell, ami pont, hogy még jobban leterheli a szervezetet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az őszi időszakban sokan amiatt kívánjuk inkább az édességeket, mert a szervezetünk túl sok melatonint állít elő. Ezt pedig a szervezet úgy próbálja meg egyensúlyozni, hogy több cukrot szeretne úgymond megetetni velünk, emiatt pedig ilyenkor sokkal jobban kívánjuk a csokoládét, péksüteményeket és minden olyan ételt, ami tele van mesterséges cukrokkal.

Rendszeres testmozgás és szabad levegő

A fáradtság elkerülése érdekében, hétvégente érdemes több órát a szabad levegőn tartózkodni, hogy minél jobban felfrissüljön az ember. A természetben az ember sokkal könnyebben fel tud töltődni, emellett a monotonitásból is ki tud szakadni és testmozgásnak sem utolsó.

Az ősz eleje, a gyümölcsök szempontjából nagyon kedvező időszak. Ekkor érik az alma, körte, szőlő és a szilva is. Így, aki szeretne, könnyedén tud friss gyümölcsöket fogyasztani minden nap. A gyümölcsök telis-tele vannak vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Emellett a bennük található gyümölcscukor is plusz energiát adhat. Valamint a sportolás ebben az időszakban is nagyon fontos. A rendszeres testmozgás felpörgeti és egy kicsit ki is fárasztja az embert. Ezzel óvhatjuk az egészségünket, valamint sokkal kipihentebbek is lehetünk tőle. Ráadásul az edzés a mindennapi stresszel is segíthet megbirkózni.

Fontos a D-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban a D-vitamin hiány legfőképp amiatt alakul ki, mert a nyári napsütéses időszak véget ér. Ez a fajta vitamin általában a szervezetben található előanyagokból képződik, napsütés hatására. És a csontok egészséges felépítésében van fontos szerepe. Emiatt az őszi és téli időszakban, általában minden embernek lecsökken a D-vitamin szintje. Ez pedig más egyéb problémákat is okozhat, ha tartós ideig áll fenn. Szerencsére ez a mai világban egyre kevésbé gyakori, az egyre enyhébb telek miatt.

Az őszi fáradtság összességében nem feltétlenül annyira gyakori, mint párja a tavaszi fáradtság. Emiatt sokan észre sem vesszük magunkon az úgynevezett tüneteket ebben időszakban. Azonban ha igyekszünk megfogadni és betartani a fent leírt tanácsokat, akkor enyhülhetnek az alapvetően sem annyira súlyos tünetek.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.