Menü

Egészséges energetizáló ételek

Ha valami miatt sürgősen egy kis plusz energiára van szükségünk, akkor érdemes megfontolni, hogy mit eszünk. Nem elég, ha csupán plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe, fontos, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzon az ilyenkor megevett étel.

Banán és mandulavaj

Ez a kombináció nemcsak nagyon finom, de van benne fehérje, szénhidrát, magnézium, aminosavak és B-vitamin is. Erőre kapunk, jobb lesz tőle a hangulatunk - edzés előtt különösen jó ötlet fogyasztani. Persze csak mértékkel, mert kalóriatartalma nem alacsony.

Édesburgonya

A benne található komplex szénhidrátoknak köszönhetően sokáig energiát ad, ráadásul nagyon magas a rosttartalma is, ezért a diétázók étrendjébe is bátran beilleszthető. Sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, a vas és a magnézium is.

Maca

A retekfélék családjába tartozó gyökérzöldség leginkább por formájában elérhető. Egy teáskanálnyi mennyiséget érdemes gyümölcslevekhez, turmixokhoz adni. Tehermentesíti a mellékveséket, és jót tesz a libidónak, sok benne a C-vitamin, a magnézium és a vas is.

Diófélék

Sok bennük az egészséges zsiradék, a rost és a fehérje, ráadásul glikémiás indexük is meglehetősen alacsony. Hosszabb időn át képesek telítettségérzetet okozni, sok bennük a B-vitamin, a cink, a vas, a kálium és a magnézium, a szelén és a mangán is. Erősítik az immunrendszert, edzés után különösen jó ötlet fogyasztásuk.

Tojás

Ha tehetjük, akkor mindig szabad tartású állatok tojásait vásároljuk. A tojásban sok afehérjeés az aminosav, a benne lévő tiamin pedig segít a szénhidrátokat energiává alakítani. Leucint is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az izmok hogyan használják fel a glukózt.

Gomba

A gombákban sok a vas, így segítenek felvenni a harcot a kimerültséggel. Sejtvédő hatásuk van, növelik a vér oxigénellátását.

Spenót

A spenót vastartalma igen magas és magnézium is bőven van benne, így segíti a sejtszintű energiatermelést. Akárcsak az izmok regenerációját. Javítja továbbá az alvásminőségét, ezért energikusabbnak, kipihentebbnek fogjuk magunkat érezni tőle.

Tökmag

A tökmag remek magnéziumforrásként szolgál, amitől az energiaszinted és az anyagcseréd az egekben szárnyal majd. Szórj egy negyed csésze tökmagot a reggeli rántottádba, joghurtodba, vagy müzlidbe.

Szárított sárgabarack

A napközben fontos üzemanyag lehet a tested számára: a sárgabarackban található természetes cukrok felturbózzák a vércukorszintedet, így az agyad is jobban működik. Az aszalt sárgabarackkal egy egészséges adag vasat is juttatsz a szervezetedbe, ami elengedhetetlenül fontos a szürkeállományod és az izmaid oxigénellátásához.

Étcsokoládé

Német kutatók megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag étcsokoládé ellazítja a véredényeket, és sakkban tartja a vérnyomásodat, ami a stressz miatt könnyen megugorhat. Egy másik német tanulmány szerint a csokoládémajszolás csökkenti a negatív gondolatok számát, így akár az idegesítő főnöködet is képes leszel figyelmen kívül hagyni.

Áfonya

A fekete áfonya többek között magas antioxidáns- és vitamintartalma miatt igazi csodabogyó hírében áll: a napi áfonya adagod segítségével megőrizheted agyad frissességét, serkented az emlékezést, továbbá a szembetegségek ellen is eredményesen bevethető.

Alacsony zsírtartalmú natúr joghurt

Az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt rendkívül gazdag B-vitaminban, ami segít a reggelire elfogyasztott szénhidrátok lebontásában, akárcsak a koenzimek. Kitűnő hatással van az emésztésedre, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?