Őszibarack lekvár egyszerűen!
- Dátum: 2021.08.12., 07:16
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- barack, elkészítés, gyümölcs, lekvár, őszibarack, recept
Már javában tart az őszibarack szezon, ha szerencsések vagyunk, akkor a saját kertünkben is megtalálható ez az ízletes és lédús gyümölcs. Mindenféle felhasználásra alkalmas, kiváló süteményekben, gyümölcslevesben, de még a lekvárja is finom és egyszerű elkészíteni!
Mielőtt belecsapnánk, pár érdekesség az őszibarackról. Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa termése, a növény rokona többi csonthéjasainknak, a mandulának, kajszibaracknak és szilvának.
Júniustól szeptember végéig érnek fajtától függően 70-160 grammos, olykor csaknem negyedkilós nagyságú gömbölyű gyümölcsei. Bennük éles szélű hegyes, pórusokkal tarkított csonthéjas magot találunk.
Az őszibarack Kínából származik, s nemcsak a gasztronómiában, hanem a kultúrában is nagyra becsülik. Gyümölcse a hosszú élet szimbóluma, míg az őszibarackfából faragott amulett védelmet nyújt, ahogy a barackmagból készült faragványok is. A FAO (Food and Agriculture Organization, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint Kína vezető szerepet játszik az őszibarack termesztésében. A tengerentúlon és Európában a sárga gyümölcshúsú fajták kedveltek, míg Ázsiában a fehér gyümölcshúsú, kevésbé savas, mézédes fajtákat szeretik.
Az őszibarackfajtákat a felhasználás célja szerint is csoportosítják. A friss fogyasztásra termelt, molyhos őszibarackon és nektarinon kívül léteznek úgynevezett ipari őszibarackok is. Közéjük a maghoz kötött, sárga húsú, piros bemosódástól mentes, éretten sem puhuló fajták tartoznak. Rostos gyümölcslé készítésére viszont a friss fogyasztásra szánt és ennek megfelelően két nappal a fogyasztási érettség előtt szüretelt gyümölcs alkalmas.
Fajtától függetlenül bármelyikből tökéletes lekvárt lehet készíteni! Sokan nektarinból csinálják, mert ott nem szükséges eltávolítani a gyümölcs héját. Azonban a lekvár főzését mindig a gyümölcs megmosásával és pucolásával kezdjük. Használhatunk fehérhúsú vagy sárgahúsú barackot is.
Hozzávalók a tartósítószermentes lekvárhoz:
2 kg őszibarack (kimagozva, hámozva), ~25 dkg cukor, 2 mokkáskanál citromsav
Elkészítés:
A barackot meghámozzuk és kivesszük a magot. (Általában könnyen válik a héja, de ha mégsem, akkor tegyük fél percre forró vízbe.) Ezután kockázzuk fel a barackot és botmixerrel pürésítsük meg a gyümölcsöt. Egy megfelelő edényben tegyük fel főzni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Így körülbelül egy óráig főzzük, de ha már elértük időben a kívánt állagot, levehetjük a lángról. Készítsük elő a tiszta befőttesüvegeket, a kész lekvárt töltsük bele, zárjuk le és fordítsuk fejjel lefele 5 percre. Ezután hűvös helyen pihenjen a lekvárunk.
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.