Menü

Amiért még mindig nincs kockahasad

A hasizmot látványra mindenki ismeri (legalábbis képről biztosan), ám a felépítéséről nem mindenki tud eleget. A hasizom különböző lefutású izmokból áll össze, ezek az egyenes hasizom; a külső ferde hasizom; a belső ferde hasizom és a haránt hasizom.

A hasizmok az alsó háti izmokkal együtt hozzák létre a core izomzatot, ami ha eléggé fejlett és nem feledkezünk meg az edzéséről, nyújtásáról és regenerálásáról, akkor nem leszünk derékfájósak.

A hasizmok feladata a gerinc rögzítése és tartása, a hajlás, homorítás, törzsfordítás, oldalra dőlés kivitelezése, de még a légzésben is szerepet játszanak.

1. TÚL SOK FELÜLÉST CSINÁLSZ

A hasprésektől nem lesz izmosabb a has, sőt! Maga a hasprés nem kifejezetten jó gyakorlat, mert nem mozgatja meg az egész tested és amúgy is fekszel, miközben a felüléseket csinálod. Ha izmos hasfalat szeretnél magadnak, csinálj sok kardiót (futás, biciklizés, bokszolás), ami mindenhonnan „leolvasztja” rólad a felesleges zsírréteget.

2. NEM GYÚRSZ KELLŐEN A HASIZMOKRA

Hiába vagy izmos, ha a mélyizmokat és a core izmokat nem dolgoztatod meg, soha nem lesznek igazán ütős haskockáid! A legjobb gyakorlatok az izmok növeléséhez a súlyzós feladatok (az emelések és a súlyzóval végezhető guggolások), amik a fitneszversenyzők is rendszeresen végeznek.

3. NEM ERŐSÍTED A HÁTAD

Az izmos hasfal eléréshez a hátadnak és a derekadnak is erősnek kell lennie! Ha nem szeretnél különösen kigyúrt hátizmot magadnak, akkor csak figyelj mindig a helyes testtartásra: húzd be a pocid, told ki a mellkasod, feszítsd hátra a vállaid és máris erősíted a hátadat! Nem mellesleg, még a gerincednek is jót teszel vele.

4. NEM SZÁLKÁSÍTOD AZ IZMAIDAT

Csak rövid ideig szoktál kardiózni és az egy-két kilónál nehezebb súlyokat is csak néha emelgeted? Valószínűleg azért nincsenek még feltűnő hasizmaid, mert túl könnyen veszed az edzést! Ha egy cseppet sem erőlteted meg magad, nem fog bekövetkezni a várva várt eredmény.

5. CSAK A HASIZMAIDAT EDZED

Olyan edzéstervet követsz, ami egy nap csak egy izomcsoportot mozgat meg? Az a szomorú hírünk, hogy ha mindig csak ugyanazt a területet dolgoztatod meg, nem fognak fejlődni az izmaid és a változás is el fog maradni. Amennyiben látványosabb és erősebb izmokra vágysz, mindenképpen ügyelj arra, hogy egy edzés keretén belül a has-, a hát-, a kar-, és a lábizmaidat is megdolgoztasd.

Miből lesz a kockahas?

Az egyenes hasizmot három közbeiktatott vízszintes és egy függőleges inas rész szakítja meg, ez adja a jellegzetes kockás mintát, amiből rendszerint hat van, vagyis annyi látszik szerencsés esetben.

Mivel ez az izom biológiai felépítése, kijelenthetjük, hogy voltaképp mindenkinek kockás a hasa, csak épp nem mindenkinek látszik a zsírtól, kötőszövettől, és a szövetek víztárolása miatt. Ha kockás hasat szeretnénk, két fontos dolgot kell megtenni: az izom fejlesztését és az azt elfedő zsírréteg felszámolását.

Szerző: Udvari Fanni

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!