Menü

Jótékony hatású ételek ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely megnehezíti a mindennapokat, hiszen alapvető mozdulatok fájdalommal járnak. A betegség nemcsak az idősebb emberek betegsége, fiatalok is éppúgy szenvedhetnek miatta. Bizonyos ételek szerencsére nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás leküzdésében.

A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, de meg is előzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő a jó zsírok, antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása nagyon ajánlott, mert az ezt tartalmazó ételek – többnyire a halak - csökkentik az ízületek duzzanatát, merevségét, és a reggeli fájdalom is jelentősen csökkenhet a hatásukra.

Kutatások alátámasztják, hogy az omega-3 zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Szintén ajánlott étel gyulladásokra a fokhagyma, mely szintén gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A fahéj is gyulladásgátló és ajánlott azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de azoknak is, akik autoimmun betegséggel élnek.

A kurkuma is híres gyulladáscsökkentő, térdproblémákra kapszulában szedtem, nemcsak gyulladásgátló, hanem antioxidáns hatással is bír. Jobb, mintha gyógyszert kellene szednünk.

A citrusfélék sem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A grapefruit, a mandarin, a narancs vagy a citrom szintén csökkenti a gyulladást.

A bogyós gyümölcsök is enyhítik a betegséggel járó tüneteket, gyulladáscsökkentő hatásuk ismert.

A tejtermékek ellenzői ezzel nem értenek egyet, de valójában a tejtermékek is gazdagok kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez.

A zöld leveles zöldségek is gazdagok klorofillban, antioxidánsokban, amelyek segítenek a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.

Ízületi problémák, gyulladások esetén feltétlen fel kell keresni szakorvost, azonban a jól megválasztott étrend is rengeteget számít. Érdemes erre is odafigyelni, nemcsak gyógyszereket szedni. Tudni kell, hogy a túlsúly is extra terhet helyez az ízületekre, s hozzájárul a gyulladás fennmaradásához, ezért elengedhetetlen a normál súly fenntartása is.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.